Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geld voor aanpak agressie in zorg

Tot 2016 krijgen jaarlijks 100 zorginstellingen de mogelijkheid een integrale aanpak te maken, waarmee agressie en geweld tegen zorgverleners worden voorkomen en bestreden. Dat staat in het actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ van het ministerie van VWS.

Naast de integrale aanpak vanuit zorginstellingen stelt het actieplan dat zorgverleners een agressie-incident altijd bij hun werkgevers moet melden. De werkgever kan aangifte doen bij de politie en schade verhalen. De aangiftes moeten serieus worden opgepakt, ook als de dader een patiënt is. Ook de opleidingen moeten zorgverleners beter voorbereiden om op een professionele wijze met agressie en geweld om te kunnen gaan, aldus het actieplan.

 

V&VN

Marian Kaljouw, voorzitter van beroepsvereniging V&VN, is blij dat voor de aanpak van agressie en geweld ook financiën vrijgemaakt zijn. 'Ik roep Verpleegkundigen en Verzorgende Adviesraden op om met hun instelling te werken aan een integrale aanpak van agressie en geweld. Juist vanuit onze beroepsgroep zelf weten we het beste wanneer agressie ons het werken belemmert.'

 

Bron: V&VN / VWS

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Ellen

  Met geld los je dit niet op, wél met duidelijk standpunten en grenzen.Wat ik als verpleegkundige NIET accepteer is heel duidelijk en de enige die me een kaakfractuur sloeg was een man die helemaal in de war was. Dát is acceptabel, maar niet die korte klontjes en zo maar mensen uitschelden.Eruit met die gasten en een ziekenhuis of praktijkverbod en altijd aangifte doen.

 • no-profile-image

  ton

  ach ja smijt er maar wat geld tegenaan.

  dat kan beter aan de gewone zorgbehoevende patient besteed worden.  agressie tegen hulpverleners?

  een aantal jaar de bak ik of giga boetes.

  maar niet dat nietwerkende geldverslindende gedoe.

  agressie kan alleen op die manier verminderd worden.

  de dader moet een serieus probleem hebben met justitie zodra hij de fout ingaat, dus niks taakstrafje of aai over de bol.

  Trouwens agressie werkt altijd belemmerend, dus het woord "wanneer" van Mw Kaljouw is niet van toepassing.  Forse geldstraf naar vermogen (en als dat te weinig is dan sowieso gevangenistraf) of forse gevangenisstraf.

Of registreer je om te kunnen reageren.