Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gezonder ouder door oervoeding

Als we terugkeren naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, zouden we gezonder ouder kunnen worden.

Dat blijkt uit onderzoek van Remko Kuipers, die hierop promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. .

 

Hart-en vaatziekten

De voeding van onze voorouders bevatte meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3-vetzuren. Te weinig inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen houdt verband met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Bij pasgeboren kinderen zou het krijgen van te weinig omega-3 vetzuren leiden tot een minder optimale ontwikkeling van de hersenen.

 

Linolzuur

Ook concludeert Kuipers dat de oervoeding veel minder linolzuur (omega-6 vetzuur) bevatte dan Westerse voeding. Dit is relevant vanwege de heersende veronderstelling dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

 

Frisdrank en snoep

Tot slot bekritiseert Kuipers de huidige praktijk om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten, zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze inzichten stemmen overeen met de resultaten van de reconstructie van onze oervoeding. Hierin was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte.

 

Bron: RUG

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.