Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kwaliteit van zorg in ziekenhuizen verbeterd

De kwaliteit van zorg in ziekenhuizen is het afgelopen jaar verbeterd. Dat blijkt uit het onderzoek 'Het Resultaat Telt Ziekenhuizen' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Ziekenhuizen werken systematisch aan verbetering van zorg en vermindering van risico’s. De samenwerking tussen ziekenhuizen, specialisten en de inspectie leidt tot aantoonbare resultaten.

 

Resultaten

Een van deze resultaten is dat het percentage patiënten bij wie na een borstkankeroperatie tumorweefsel is achtergebleven, na vier jaar registreren bijna is gehalveerd. Ook het aantal gevallen van decubitus is in deze periode vrijwel gehalveerd. Vergeleken met het rapport van 2008 bleek verder dat kindermishandeling in de afgelopen jaren steeds beter werd gesignaleerd.

 

Bron: IGZ

TvVOnline redactie

Eén reactie

 • no-profile-image

  a.jacques

  Als professional en als gebruiker van ziekenhuis zorg ben ik benieuwd over er ook resultaten bekend zijn m.b.t. verbetering van verpleegkundige zorg.

  Na vele opnames in ziekenhuizen mis ik de totale regie functie van de verpleegkundige. Ook na bestudering van de verpleegundige dossiers in relatie tot de medische dossier wordt ik bevestigd in het totale gebrek aan coodinatie tussen de verpleegkundige zorg en de medische behandeling.

  Concrete voorbeelden? Ontslag uit het ziekenhuis met een centrale lijn voor antibiotica behandeling. Geen uitvoerings verzoek bij het technische verpleegkundige thuiszorg, geen planning om na 14 dagen de centrale lijn te verwijderen, geen afspraken over prikkeb van de spiegel i.v.m. de te geven antibiotica, na 2 weken nog geen medische overdracht bij de huisarts, na thuiskomst geconfronteerd worden met een beenwond zonder dat er iets in de verpleegkundige overdracht staat, na de ingreep verkeerde istructie over de belasting van de operatie wond zodat deze weer openbarst.... ga zo maar door.

  Onderzoek naar de verpleegkundige dossier in relatie met de verpleegkundige handelingen geeft goed inzicht waar op een afdeling de zwakke punten ziten en zal blijken dat veel verpleegkudige dossier niet tuchtrecht proof zijn.

  Dus verpleegkudige en inspectie ga aan de slag. Ik ben bereid daar ondersteuning in te geven. Ik heb dit onderzoek in Zeeland uitgevoerd en in het Erasmus MC

Of registreer je om te kunnen reageren.