Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Leidraad voor optimale personeelsbezetting

Het NIVEL heeft onderzoek gedaan naar factoren die de kwaliteit van langdurige zorg bepalen. Een factor die hoog scoorde: afstemming van de personeelsbezetting op de zorgvraag van patiënten. En juist daarmee hebben veel instellingen moeite: hoe stem je de bezetting af op de dagelijkse zorgbehoefte? Het NIVEL ontwierp een leidraad voor managers en teamleiders.
398verpleegkundigen_nationalebeeldbank

398verpleegkundigen_nationalebeeldbank

 

Factoren

Uit het NIVEL-onderzoek blijkt dat verschillende factoren bepalend zijn voor een optimale kwaliteit van zorg. En dat zijn niet alleen voor de hand liggende factoren als ‘genoeg handen aan het bed’ en ‘hoog opgeleide verpleegkundigen’. Net zo hoog scoorden: goede werksfeer, samenwerking en overdracht en een laag ziekteverzuim. En tot slot de al genoemde afstemming van de personeelsbezetting op de actuele zorgvraag van cliënten. 

 

Leidraad

Meestal gaat het andersom: de instelling baseert de bezetting meestal alleen op beschikbaarheid van het personeel. Om afdelingen te helpen hier anders mee om te gaan, heeft het NIVEL de leidraad gemaakt. Deze is vooral bedoeld als kapstok voor afdelingsmanagers en teamleiders. Zij krijgen op basis van de huidige financieringsmethodiek een bedrag per cliënt, afhankelijk van diens zorgzwaarte. Om die middelen optimaal in te zetten, moeten ze keuzes maken. Keuzes die zorgen voor een optimale personele bezetting, die leidt tot goede kwaliteit van zorg voor cliënten. De leidraad helpt aan de hand van een stappenplan om deze keuze goed onderbouwd te maken. NIVEL-programmaleider professor Cordula Wagner: ‘Het is belangrijk dat instellingen werk maken van werksfeer en samenwerking op de afdeling. En dat ze zorgen voor personeel met verschillende opleidingsniveaus en vaardigheden. Variatie maakt het makkelijker om goed te plannen’.

 

Rapport

Het onderzoek vond plaats onder 23 afdelingen in de V&V-sector. Het rapport plus de leidraad zijn te vinden op de website van het NIVEL.

 

Bron: NIVEL

TvVOnline redactie

2 reacties

  • J. Weerheim

    Dat klopt, ik ben ook hard op zoek naar zo'n leidraad voor verpleegafdelingen in ziekenhuizen. Mocht iemand een advies hebben....

  • no-profile-image

    Willine

    Mooi onderzoek, wat aangeeft dat de bezetting wel degelijk invloed heeft op de kwaliteit van zorg.

    Jammer vind ik dat de data van het onderzoek alleen vanuit verpleeg- en verzorgingshuizen gehaald is. Jammer dat juist de hectische zorg in een ziekenhuis en de zorg in de thuiszorg niet meegenomen is. Bij verpleeg- en verzorgingshuizen is veel meer zorg te plannen. Ik zou juist benieuwd zijn wat een leidraad is voor bijvoorbeeld een ziekenhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.