Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Arbeidsproductiviteit verpleegkundigen moet hoger

De arbeidsproductiviteit van verpleegkundigen moet verhoogd worden. Dat stelt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in ‘Verpleegkundigen aan het werk’ vanuit Sociaal Economische trends van het 1e kwartaal 2012.
398verpleegkundige voeten ANP lex van lieshout

Door vergrijzing en complexere zorg zijn er in de toekomst meer en meer verpleegkundigen nodig. Daarvoor moeten de opgeleide verpleegkundigen die niet in de zorg werken benut worden. Ook de arbeidsproductiviteit van verpleegkundigen moet worden verhoogd. Daarnaast zou de instroom van nieuwe verpleegkundigen moeten toenemen. Zo kan het verschil tussen instroom en uitstroom van verpleegkundigen de komende jaren worden gecompenseerd, aldus het CBS.

 

Werkomstandigheden

Marian Kaljouw, voorzitter van beroepsvereniging V&VN, herkent de CBS-signalen. 'V&N ziet een belangrijke oplossing in Excellente Zorg. Voor voldoende instroom van studenten is het nodig dat jongeren al vroeg kennis maken met de mooie kanten van het werken in de zorg. Wij vinden het van belang dat vooral geïnvesteerd wordt in het behouden van huidige verpleegkundigen. Voor oudere verpleegkundigen is het van belang de werkomstandigheden aan te passen. Het project 'Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020' is ingegaan ook op de toekomstige behoeften.'

 

Bron: V&VN

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

13 reacties

 • no-profile-image

  a.jacques

  Van harte wil ik bergijpen wat maakt dat de profielen bij zouden kunnen dragen aan een inzichtelijk productiviteit van de verpleegkundigen.

  In de profielen is het uitgangspunt dat de verpleegkundigen gaan werken vanuit reultaten. Dit is alleen mogelijk wanneer verpleegkundigen in staat zijn verpleegkundige diagnoses te stellen en interventie kunnen benoemen ( NANDA. NIC en NOC). Nu wordt er gewerkt vanuit een opname gesprek. Gegevens hierbij verzameld komen voor 80% niet terug in het verpleegplan. Ook zijn interventies niet gelinkt aan resultaten. Dan is het goed waar te nemen dat verpleegkundigen niet productief werken. Niet meer hersens aan het bed maar hersens die geleerd hebben zowel op school als in de praktijk te werken volgens de stappen van het verpleegkundig werkproces

 • no-profile-image

  Peter Koopman

  De staatsecretaris VWS heeft voor een aantal zorginstellingen regelvrijheid ingesteld als proef en is ook een meldpunt gestart om onnodige bureaucratie (minutenverpleging enz.) te laten melden. Zij stelt dat VWS geen regels stelt die bureauwerk voor verpleegkundigen (en verzorgenden) veroorzaakt. Ook verzekeraars hoeven dat niet te doen. We weten dat de praktijk weerbarstig is. Ook zouden sommige managers vanwege eigen onzekerheid of regeldwang zich desondanks beroepen op eisen van verzekeraars of VWS. Wat A. Jacques stelt is zeer snedig "verbeter de wereld en begin bij jezelf"; daarmee kan ik het van harte eens zijn. V&Vn staat sterk met het project Excellente Zorg en met de profielen 2020.

 • no-profile-image

  a.jacques

  Papieren kunnen verminderd worden als de verpleegundige vanuit het verpleegkundig werkproces alleen die informate vastlegt die noodzakelijk is en ten dienste staat aan de benoemde verpleegkundige resultaten en interventies. Na bestudering van zeker 100 verpleegkundige dossiers in combinatie met intervieuws heb ik ontdekt dat er een groot verschil is tussen de verslaglegging en datgene wat verpleegkundige doen.

  Ook heb ik MDO overleggen meegemaakt. De verpleegkundige heeft in die overleggen die ik bijgewoond heb niet de regie. Bij wijziging ( dus de regie bij de verpeegkundige) levert op dat de MDO overleggen korter zijn en er duidlijk resultaten worden geboekt die leiden tot op elkaar afgestemde behandeling en zorg.

  Mijn eigen ervaring met verpleegkundigen in een topklinisch ziekenhuis de afgelopen 4 maanden waren bedroefend, inefficient en zonder regie. De opgevraagde verpleegkundige dossiers zijn niet tuchtrecht proof. Er zijn geen resultaten en interventies geformuleerd, dus is de gegeven zorg niet toetsbaar.

  In een VU tijdschrift stond een artikel:\' er moeten meer hersenen aan het bed\". Ik zou graag meer werkende hersenen aan het bed willen ervaren!!!

  Er is veel werk te verrichten. Mijn ervaring is dat de landerlijke organisatie voor verpeegkundigen weer geen keuze hebben gemaakt voor een classificatie van waaruit de verpleegkundigen hun vak gaan :

  Benoemen

  Onderzoeken

  Onderwijzen

  Gegevens gaan vastleggen

  Pas dan kunnen we gaan onderzoeken of en waar de verpleegkundigen productiever hun diensten kunnen gaan aanbieden en dan is er ook recht om een andere salariering te gaan vragen.

  Graag een reactie

 • no-profile-image

  elizabeth

  lijkt me heerlijk beginnen we met het schrappen van alle papieren en overleggen gewoon lekker je werk doen ben ik heeeel productief

 • no-profile-image

  Lia

  ik denk dat er van alle kanten wel iets waars in zit, er wordt best wel regelmatig inefficient gewerkt, maar ook de beloning is erg laag in verhoucding met het bedrijfsleven. Dat betekent volgens mij ook dat mensen die in de zorg werken, daadwerkelijk gevoel voor hun werk hebben (anders gaan ze wel naar het bedrijfsleven) en dus gemotiveerd zijn.

  Maar ik loop nu al heel wat jaren mee en de meeste inefficiëntie zit volgens mij in het feit, dat er steeds meer geregistreerd moet worden, dit betekent meer tijd kwijt aan administratieve taken en veel minder tijd voor "wapperende handen". En zo te zien met alle kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars is het bureaucratische eind nog niet in zicht.

 • no-profile-image

  Peter Koopman

  Het CBS weet raad; gelukkig kanaliseert onze V&Vn voorzitter dit nationaal beleidsadvies. Laten we niet te snel vanuit de gevoelde werkdruk oordelen over hoe het "morgen" zou moeten. Het CBS vindt dat er meer verpleegkundigen nodig zijn. Bij productiviteit wordt hier vooral aan de kwantitatieve kant gedacht. Logisch want het CBS betreft cijferaars. Dat we ook de juiste verpleegkundige in de juiste functie moet zien te krijgen ontbreekt in hun advies. Marian Kaljouw wijst indirect op deze kant van de zaak. Alleen adviseren over het aantal "wapperende handen" is immers gebaseerd op prehistorisch gedachtengoed; er is inmiddels veel meer bekend over de inrichting van het werk zodat verpleegkundigen (en patiënten) beter tot hun recht kunnen komen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar soms wordt met een te veel aan menskracht de dagelijkse opgave niet of niet goed gerealiseerd. Het blijkt dat door verpleegkundigen zelf het roer in handen te geven hun zorgtaken beter worden uitgevoerd. Dit is zeker het geval wanneer er aan patiënttoewijzing is gedaan (evv systeem).

 • no-profile-image

  a.jacques

  Zolang verpleegkundige niet in staat zijn het verpleegkunindig werkproces te benoemen, dus te onderzoeken is de enige reactie kennelijk gelijk over betaling te praten.

  De productiviteit met betrekking tot direct patient gebonden verpleegkundig werk is ongeveer 30%. De rest is geen of ander werk. Verpleegkundigen laten veel werk van andere professionals op hun bord leggen. Stel op een afdeling 3 tot 3 fulltime werkende regie verpleegkundigen aan die het verpleegkundige werkproces aansturen dus ook de opnem en ontslag fase uitvoeren dan heb je meer regie van het verpleegkundige werkproces in relatie tot de geneeskundige behandeling.

  Dit naast een verpleegkundig diagnose met verpleegkundige resultaten en interventies zodat de verpleegkundige zorg toetsbaar wordt.

  pas dan praten over het salaris

 • no-profile-image

  alice

  in 1 woord: BELACHELIJK!!!

  Nóg harder lopen? moeten we dan echt gaan vliegen? wanneer krijgen we vleugels van de overheid? of wanneer komt de overheid eens een dagje meehelpen?

 • no-profile-image

  Freek Gillissen

  Jammer dat het exelente altijd van een kant moet komen. Al jaren krijgen verpleegkundige sigaren uit eigen doos, kijk maar naar meer salaris ten koste van een lagere pensioenpremie, minder feestdagen ect. Daarnaast is 3 procent verhoging in schaal 80 iets anders dan in schaal 40 .

 • no-profile-image

  Frans van Waardenburg

  Dit is weer een bedenksel vanuit een pluche stoel door hoogbetaalde "deskundigen`". Alle opgebouwde rechten voor de oudere verpleegkundigen worden stuk voor stuk afgebroken; nu weer dat een half uur van de nachtdiensten consignatiepauze wordt genoemd en je er een habbekrats voor uitbetaald krijgt.

  Ik weet niet meer wat ik moet denken van de mensen die heten dit land te leiden.

 • no-profile-image

  Jaap Ruivenkamp

  Ben het met Marije en Jos eens. Gelukkig helpen directie en management vaak wel mee door taken bij andere diensten weg te bezuinigen en weer op het bordje van de verpleging neer te leggen.

 • no-profile-image

  Marije

  Nòg meer productiviteit? Mijn lijf en leden evenals mijn hersenen maken al overuren. Al werkend een boterham eten, amper tijd voor een plaspauze en dan nòg een stapje harder? Daartegenover het karige salaris kijkend naar het verantwoordelijke werk wat je als verpleegkundige moet verrichten. Ik protesteer!

 • no-profile-image

  jos smaling

  Tja, maar je moet de verpleegkundigen wel beter betalen...

Of registreer je om te kunnen reageren.