Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Campagne handhygiëne vermindert MRSA

Een Britse campagne om handhygiëne te verbeteren in ziekenhuizen heeft het aantal infecties met MRSA en Clostrodium Difficile verminderd.
398handenwassen

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Sheldon Stone dat vorige week is gepubliceerd in British Medical Journal.

In Britse ziekenhuizen werd in 2004 de campagne ‘Cleanyourhands’ gestart, waarbij er onder andere naast alle patiëntenbedden handalcohol werd geplaatst. In ruim 187 ziekenhuizen hingen affiches die artsen en verpleegkundigen wezen op het belang van handhygiëne en de naleving van de regels werd regelmatig gecontroleerd en geëvalueerd. Stone en zijn collega’s onderzochten de effectiviteit van deze landelijke interventie om de handhygiëne te verbeteren.

Daling MRSA
Ze concluderen dat het verbruik van handalcohol en zeep in de campagnetijd steeg van bijna 22 ml naar 60 ml per ligdag van de patiënt. In dezelfde periode daalde het aantal MRSA-bacteriëmieën en Clostridium difficile-infecties. Het aantal MSSA-bacteriëmieën werd niet minder. Ook de extra controle op de naleving van de handhygiëne leidde tot vermindering van het aantal infecties. De onderzoekers besluiten dat nationale maatregelen ter verbetering van de infectiepreventie het aantal zorggerelateerde infecties kan verminderen.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    G.v.Nielen

    Als u nu hier iets overschrijft, dan ook correcte foto's plaatsen. Een verpleegkundige met een horloge om is uit den bozen.

Of registreer je om te kunnen reageren.