Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Wijkverpleegkundige bedenkt efficiëntere aanpak

De door een wijkverpleegkundige van Sensire bedachte nieuwe aanpak van de thuiszorg is zeer efficiënt. De zorg die door de wijkverpleegkundige zelf ingericht is, scheelt wekelijks een uur per klant.

Wijkverpleegkundige Claudia Jansen kreeg in het kader van het programma ‘Versterken van verpleging thuis’ van patiëntenvereniging NPCF en beroepsorganisatie V&VN carte blanche om de wijkzorg in haar wijk met 55 patiënten zelf in te richten. Vanaf mei werkt Sensire bedrijfsbreed met deze methode.

 

Uitgebreidere intake

Jansen: ‘In dit project had je uren voor advies, instructie, voorlichting (AIV) ter beschikking die vrij ingevuld mochten worden. Ik heb er in mijn wijk voor gekozen om die uren te gebruiken om onder andere uitgebreidere intake gesprekken te voeren. Dit om de zorgbehoefte, de zorgvraag, de zorgrisico’s en het netwerk rondom de klant duidelijk te krijgen. Aan het einde van het project bleek dat het aantal uren geleverde zorg hierdoor niet is gestegen, maar juist is gedaald.’ De aanpak van Jansen is zorgde ook voor een stijging van de klanttevredenheid. 

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  marjolein

  Dit is totaal niet nieuw, in 2003 kwam het product AIV en het werd al snel ook voor deze activiteit ingezet. Alleen de zorgverzekeraar heeft ons er op afgerekend omdat de uren er niet voor bestemd zijn.

 • no-profile-image

  Maria

  Vijf a zes jaar geleden werkte ik als wijkverpleegkundige in de thuiszorg, toen waren deze uren er ook en werden gebruikt voor zaken die eigenlijk nodig zijn, maar op een gegeven moment niet bekostigd werden (intakes, uitleg, overdracht bij bijv opname, voorlichting, advies/ informatie).Er zat echter een max aan het aantal uren per team/ organisatie. Het zou mooi zijn als er gekeken zou worden naar: welke tijd/ zaken zijn nodig om adequate zorg/ verpleging te leveren. Welke discipline is daar voor nodig om en hoe kan dat zo efficiënt mogelijk (voor zowel cliënt als zorgdiscipline). Een geëigend onderdeel van de wijkverpleegkundige functie om daar een goede inschatting van te maken. Niet andersom; we hebben maar zoveel tijd en daar moeten we de werkzaamheden inproppen. Intake is de eerste en belangrijke stap in het zorgproces.

 • no-profile-image

  Lubke van 't Hul

  Hulde voor de professional! Die heeft de meeste verstand van zaken! (dat wisten wij allang...)

Of registreer je om te kunnen reageren.