Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gebruik isoleercel voldoet niet aan de wet

Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang opgesloten in isoleercellen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch psychologe Irina Georgieva van het Erasmus MC.
separatiecel

 

Het komt voor dat ze worden opgesloten omdat ze weigeren mee te werken aan behandeling of omdat ze de regels niet opvolgen. Volgens de wet mag dat geen reden voor gebruik van de isoleercel zijn.

 

Noodmedicatie of opsluiting

De onderzoekster vindt dat patiënten bij hun opname zelf moeten aangeven hoe ze behandeld willen worden op het moment dat ze een gevaar vormen voor zichzelf of anderen: door noodmedicatie of door opsluiting. Volgens Georgieva geven de meeste patiënten de voorkeur aan noodmedicatie terwijl de meeste behandelaars juist denken dat dat ingrijpender is voor patiënten. Uit een eerste kleinschalige proef blijkt dat een psychiatrische intensive care unit goede resultaten oplevert. 'Patiënten die op andere psychiatrische afdelingen 40 procent van hun tijd doorbrachten in isolatie, brengen er hier maar 0,1 procent van door. Een gigantisch verschil', aldus Georgieva. Een psychiatrische intensive care unit heeft meer personeel dan reguliere afdelingen en probeert gedrag dat kan leiden tot opsluiting, te voorkomen.

 

Psychologe Irina Georgieva voerde haar onderzoek uit in een ggz-instelling in het Noord-Brabantse Halsteren.

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.