Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Schippers wil verspilling in de zorg aanpakken

Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg. Dat vindt minister Edith Schippers die geschrokken is van recent onderzoek dat uitwees dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.
398pleister

 

De minister roept op tot actie op meerdere fronten. De farmaceutische industrie en verbandmiddelenproducenten moeten in overleg met de apothekers de verpakkingen kleiner maken. Verder wil ze dat zorgorganisaties en zorginstellingen bekijken hoe verpleegkundigen op verantwoorde wijze grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gaan gebruiken.

 

Specialistisch-verpleegkundigen

Schippers wil dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen. Dat kan door patiënten minder vaak te verwijzen naar ziekenhuizen. De huisarts kan met ondersteuning van specialistisch-verpleegkundigen en praktijkondersteuners veel meer zorg in de eerste lijn houden. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt ze, want dat bespaart tijd en geld. En ze roept artsen op het goedkoopste medicijn voor te schrijven.

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    wiezorgterstraksvoormij

    Er wordt in de zorg heel wat meer verspild dan medicijnen en verbandmiddelen. Topinkomens, gouden handdrukken, externe bureaus, interim-managers, commercials. Minister zou er goed aan doen wat breder te kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.