Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige bezetting als prestatie-indicator

Britse Ziekenhuizen moeten binnenkort zeer waarschijnlijk iedere drie maanden cijfers openbaar maken over het aantal verpleegkundigen per bed dat zij inzetten. Dit is een van de kwaliteitscriteria op basis waarvan de Britse overheid ziekenhuizen gaat beoordelen.

Het ministerie van gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk werkt op dit moment aan een ‘Quality dashboard’ dat voorschrijft op basis van welke informatie de prestaties van ziekenhuizen beoordeeld moeten worden. De verpleegkundige bezetting zou een onderdeel worden van het dashboard, zo meldt Nursing Times. Het is niet bekend of er een criterium komt voor de ideale bezetting. Naast informatie over de verpleegkundige bezetting zouden ziekenhuizen ook inzicht moeten geven in ondermeer het aantal artsen per bed, de resultaten van tevredenheidsonderzoeken, de prevalentie van ziekenhuisinfecties en mortaliteitscijfers.

 

Bezettingsgraad voorschrijven

In het Verenigd Koninkrijk loopt een discussie of de overheid bezettingsgraden moet voorschrijven. De Britse beroepsvereniging voor verpleegkundigen Royal College of Nursing, pleit voor een minimale bezettingsnorm. Ook de grootste Britse vakbond voor medewerkers in de publieke sector, Unison, draagt dit standpunt breed uit.

 

Redactie TvZ - Esther van Heeswijk

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vonneke

    Goede kwaliteitsindicator!! Eindelijk wordt gekeken naar de bezetting: bij voldoende bezetting zullen de overige indicatoren ook beter behaald kunnen worden door minder werkdruk!

Of registreer je om te kunnen reageren.