Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Regionaal Tuchtcollege waarschuwt psychiatrisch verpleegkundige

Een psychiatrisch verpleegkundige heeft een waarschuwing gekregen van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven. Haar wordt verweten dat ze een patient niet voldoende heeft geïnformeerd over de onderzoeken die hij moest ondergaan.
398_hamer

In oktober 2009 werd de patiënt door zijn huisarts verwezen naar een psychiater vanwege een vermoedelijke posttraumatische stressstoornis, met de vraag of deze te behandelen zou zijn met EMDR. De psychiatrisch verpleegkundige heeft de intake gedaan en vervolgens in dat kader op 15 maart 2010 een psychiatrische beoordeling laten plaatsvinden. Door de psychiater is als vermoedelijke werkdiagnose autisme vastgesteld.

 

Informatie achterhouden

De psychiatrisch verpleegkundige wordt verweten dat zij informatie heeft achtergehouden, waardoor de patiënt meer dan een jaar met vragen zat. De verpleegkundige heeft geen antwoord  gegeven op de vragen van klager, zoals de reden waarom hij een intelligentietest moest doen, op grond waarvan hij autisme zou hebben en waarom alleen gekeken werd naar autistische trekjes. Ook wordt de verpleegkundige verweten dat de psychiater en zij 1,5 jaar lang alleen bezig zijn geweest met het geforceerd bewijzen van het bestaan van autisme, terwijl door de huisarts en later door de HSK de PTSS als primair en zeer ernstig is geconstateerd. Hierdoor is het zelfvertrouwen van de patiënt beschadigd.

 

Verpleegkundige

De verpleegkundige herkent zich niet in de klachten. Ze pleit juist erg meelevend en validerend te zijn en acht het een belangrijk en essentieel onderdeel van haar professioneel handelen om klager volledig te informeren.

 

Waarschuwing

Het college vindt dat de patiënt duidelijk uitgelegd had moeten worden dat breed onderzoek nodig was vanwege de complexiteit van het geheel. Het college vindt verder dat de intentie van de verpleegkundige goed is geweest, maar dat ze tekort is geschoten in haar professioneel handelen. Daarom is de klacht gegrond. De verpleegkundige heeft een waarschuwing gekregen.

 

Bron: Regionaal Tuchtcollege

TvVOnline redactie

Eén reactie

 • no-profile-image

  jos van ven

  hier gaan we weer.

  Als het gaat over behandelingen en verantwoordingen voor deze behandelingen dan ligt het meer voor de hand dat dit door de behandelaars zelf wordt gedaan en niet door de verpleegkundigen die niet wordt geacht een medisch georienteerde diagnostiek en verantwoording daarvan te verschaffen.

  Verpleegkunigen vertegenwoordigen in deze niet de zelfstandige verantwoordelijke funktie.

  Dit is m.i. dus profielvervuiling.

Of registreer je om te kunnen reageren.