Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tuchtmaatregelen openbaar

Sinds 1 juli worden alle tuchtmaatregelen tegen een zorgverlener gemeld in het BIG-register. Alleen waarschuwingen worden niet openbaar.
tuchtmaatregeln openbaar

De openbaarmaking moet volgens het ministerie van VWS zorgen voor meer openheid en transparantie in het tuchtrechtsysteem. Patiënten zouden beter in staat zijn keuzes te maken wanneer zij inzage krijgen in het functioneren van beroepsbeoefenaren.

 

Buitenlandse maatregelen

In het buitenland opgelegde (straf-, tucht-, of bestuursrechtelijke) maatregelen die leiden tot een beperking van de bevoegdheid worden ook openbaar gemaakt. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een zorgverlener met een Nederlands diploma of één met een buitenlands diploma. Ook de reden van een tuchtrechtelijke maatregel is te zien. De opgelegde maatregelen blijven 5 tot 10 jaar zichtbaar voor het publiek.

 

Lees ook: V&VN heeft altijd ernstig bezwaar gemaakt tegen openbaarmaken van tuchtrechtelijk maatregelen op Nursing.nl.

 

Bron: Rijksoverheid

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  maria van erp

  Het mag wel openbaar zijn volgens V&VN maar met een toelichting over de zaak waar het om gaat. Dat vind ik eigenlijk wel redelijk.

 • no-profile-image

  jos van Veen

  waarom zou dat niet openbaar mogen zijn?  Net als in elk ander beroep worden er in de verpleging ook fouten gemaakt.Niets menselijks is hen vreemd..  En soms is dat heel erg vreemd....

Of registreer je om te kunnen reageren.