Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige werkt minder nachtdiensten

Het aantal nachtdiensten dat verpleegkundigen maandelijks achtereen werken is door de jaren heen gedaald. In de jaren zeventig draaiden verpleegkundigen gemiddeld zeven nachten achtereen, tegenwoordig ongeveer vier nachten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de Nightingale Studie.

Ook werken verpleegkundigen tegenwoordig maandelijks minder nachten dan in de jaren zeventig. Daar zijn verschillende mogelijke verklaringen voor, zegt Anouk Pijpe, projectcoördinator van de Nightingale Studie. ‘Vroeger werkten vrouwen misschien vaker fulltime en tegenwoordig meer parttime. Daardoor draaien ze ook minder vaak nachtdiensten’, aldus Pijpe. Ook wetswijzigingen zouden bijgedragen kunnen hebben aan het verminderen van het aantal nachtdiensten. ‘Uit de interviews met verpleegkundigen blijkt dat zij vroeger zeven nachten, zeven dagen werkten.’

Uit de voorlopige resultaten blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden ooit nachtwerk heeft gedaan. 40 procent werkt momenteel ook nog in de nacht. In totaal deden bijna 60.000 (voormalig) verpleegkundigen mee aan de Nightingale Studie.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jose

    Voeger (30 jaar geleden) was er gewoon geen ander schema mogelijk dan 7 nachten achter elkaar draaien. Het kwam niet voor dat er minder nachtdiensten werden gedaan. en overigens vond iedere betrokkene dat heel normaal(!) Leerlingen waren vaak de klos (een maal per maand), maar ze wisten dat dat er bij hoorde. Gediplomeerden werkten vaak (nagenoeg) full-time. Het was niet anders dan tegenwoordig dat sommige verpleegkundigen er een grote hekel aan hadden en dat anderen het juist een welkome afwisseling vonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.