Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Cliënt vindt verzorgend wassen prettiger

Cliënten ervaren verzorgend wassen als minder pijnlijk en minder inspannend dan gewoon wassen. Dat blijkt uit onderzoek van ICare en ZonMw.
398soapcrub_sxchu

Bij verzorgend wassen wordt een thuiswonende cliënt gewassen met een aantal wegwerpwashandjes die geïmpregneerd zijn met een speciale vloeistof. Zonder dat daar waskommen, water of handdoeken bij nodig zijn. Deze methode kwam een aantal jaar geleden in zwang, gevolgd door een storm aan kritische reacties. Het onderzoek van ICare laat zien dat verzorgend wassen vooral geschikt is voor mensen die niet meer (regelmatig) kunnen douchen, die pijnklachten hebben en/of zeer vermoeid zijn.

 

Tijdsbesparing
Tevens is een tijdsbesparing van ruim negen minuten gemeten, laat ZonMw weten. Dat is bijna 40 procent op een wasbeurt. De cliënten en mantelzorgers houden meer energie over om zelf weer wat meer zorg te doen. De zelfredzaamheid wordt er groter door. Naar aanleiding van het onderzoek is een promotiefilm gemaakt waarin ervaringsdeskundigen vertellen over verzorgend wassen.

 

Bron: Nursing

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Mark de Jong

    In het ziekenhuis gebruiken we met grote regelmaat wasdoekjes. Die 'storm van kritische reacties' komt -zoals vaker het geval- ongetwijfeld van mensen die de klok hebben horen luiden en niet weten waar de klepel hangt.

    Laat je niks wijsmaken: 'verzorgend wassen' is een zegen voor veel patienten! Mensen vinden het in de regel heerlijk en het is snel klaar. Niks mis mee dus, behalve misschien de kosten: die doekjes schijnen duur te zijn...

Of registreer je om te kunnen reageren.