Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Politiek wil extra bezuinigen op zorg

Politieke partijen willen fors bezuinigen op zorg. Ze doen dat door te snijden in de langdurige zorg, de eigen betalingen te verhogen of door budgettering. Dat blijkt uit de doorrekening van de politieke programma’s door het Centraal Planbureau (CPB).

Het CPB heeft de maatregelen in de politieke programma’s vergeleken met het Voorjaarsakkoord. De VVD wil tot en met 2017 8,5 miljard euro extra bezuinigen, CDA 5,25 miljard, ChristenUnie 5,25 miljard, D66 5 miljard, PvdA 4,5 miljard, SGP 3,75 miljard, PVV 1,75 miljard, GroenLinks 1,75 miljard en SP 0,75 miljard.

 

Zorgstelsel

Volgens het CPB valt er echt wat te kiezen in de zorg, doordat partijen sterk van mening verschillen over de richting van het zorgstelsel en over hoe zij de ombuigingen willen realiseren. VVD, CDA, CU, GL en D66 verhogen hiervoor de eigen betalingen van burgers met maximaal 90 euro (GL) boven op de huidige 220 euro. De VVD brengt ook de huisartsenzorg onder het eigen risico.

 

Langdurige zorg

Veel partijen snijden in de aanspraken op langdurige zorg. VVD, D66 en CU schaffen de huishoudelijke verzorging af. Alleen mensen die het niet kunnen betalen, krijgen compensatie. Het CDA en SGP laten de eerste drie uur voor eigen rekening komen. VVD en PvdA laten de aanspraak op begeleiding vervallen en bieden via de gemeente een compensatie. VVD, CU, D66 en PvdA willen de intramurale zorg verder beperken door de zorgzwaartegrens op te trekken.

 

AWBZ

Alle partijen, behalve het CDA, willen de AWBZ veranderen in een voorziening. Het CDA wil mensen een uitkering geven op basis van een voucher, een soort pgb, waarmee mensen zelf een zorgaanbieder kunnen kiezen. De VVD wil dat een zelfstandig bestuursorgaan de AWBZ uitvoert. PvdA, D66, GL en CU willen de AWBZ overhevelen naar de Wmo. PVV en SP kiezen voor het concept van Buurtzorg.

 

Pakket

Het CPB ziet stringent pakketbeheer als potentieel kansrijk om de gezondheidszorguitgaven te beheersen. Maar alle partijen laten het basispakket zo goed als intact. Het CPB gaat ervan uit dat een volgend kabinet wel ingrijpende keuzes zal maken.

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  jos

  Wat opvalt is dat er geen scheding is gemaakt tussen directe patientenzorg en de rest.

  Die rest is erg groot.Heel wat bedrijven,personen,clubs ,de buraucratie,diensten, etc. eten ijverig mee van de gezondheidszorgdis..en dat is dan geen magnetronvoer..!

  Dé "zorg" gaat dus wel iets verder dan alleen maar huishoudelijke orde in de ouderenzorg.  het ware logisch eerst eens te snijden in bijv. Balkenendenormoverschrijdingen ipv een deabt te voeren over een borrel op zondagavond wel/niet voor bewoners.  De grootste posten gaan naar de algemene gezondheidszorg..verpleeghuizen en instellingen voor vertandelijk minder bedeelden zijn al een beetje de stiefkinderen van het totale budget..en juist daar-bij de zwaksten -gaan we dingen doen...

  Het Mattheusprincipe gaat daar nu huishouden..en laten de riante posities buiten schot..vreemde VVD...maar ook zij gaan ouder worden..zelfs voor 2040..

 • no-profile-image

  Ellen

  Dankzij onze regering zitten we met marktwerking in de zorg en dien tengevolge met hoge salarissen van managers etc en weinig personeel op de werkvloer.Alles wat b.v. bejaarden maar een beetje zou kunnen helpen is al weg bezuinigd tot op de douchebeurten toe.En dat zijn toch de mensen van wie het inkomen wordt geconfisqueerd en die er alleen maar zakgeld aan over houden. Degenen niet bijdragen zijn de klanten in afkickcentra, opvanghuizen etc.etc.Daar heeft de minister het niet over.

  We moeten van de marktwerking in de zorg af en terug naar normale salarissen en voor mijn part ook naar artsen met salarissen.Er is niks mis met een goed salaris, maar zoals er de laatste jaren is gerommeld, dat is te gek voor woorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.