Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Screening op SEH effectief tegen kindermishandeling

Systematische screening van kinderen die op de Spoedeisende Hulp terecht komen is effectief bij opsporing van kindermishandeling. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Voor het eerst is onderzocht of screening iets oplevert.

De goede observatiemogelijkheden, ervaring en training van hulpverleners op de afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen zorgen voor betere detectie van kindermishandeling. Ook is het belangrijk om objectieve checklists te gebruiken. ‘Systematisch onderzoek zorgt voor vijf keer hogere detectie van kindermishandeling’, aldus de onderzoekers van Erasmus MC. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Vijf keer meer

Onderzoekers van de afdelingen Maatschappelijke Gezondheidszorg en Kindergeneeskunde van het Erasmus MC deden onderzoek op zeven afdelingen Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen. In totaal zijn 104.000 kinderen tot 18 jaar in het onderzoek betrokken, die tussen februari 2008 en december 2009 het ziekenhuis bezochten. In de groep kinderen die systematisch gescreend is, zijn vijf keer meer gevallen van kindermishandeling aan het licht gekomen dan in de groep die niet werd gescreend.

 

Bron: Zorgvisie

TvVOnline redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.