Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Burn-out dreigt bij 1 op 3 verpleegkundigen

Eenderde van de verpleegkundigen in het ziekenhuis loopt een verhoogd risico op burn-out. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2200 verpleegkundigen in 23 Nederlandse ziekenhuizen.
TvZ RN4CAST burn-out

Het onderzoek vond plaats binnen het kader van de RN4CAST (Registered Nurse Forecasting) studie, een Europese studie naar de relatie tussen de organisatie van verpleegkundige zorg en het welzijn van verpleegkundige en patiënt.

 

Opgebrand

Het aantal verpleegkundigen dat aangeeft daadwerkelijk een burn-out te ervaren (volgens de Maslach Burn-out Inventory) is 10 procent. Hiermee scoort Nederland relatief laag: het Europese gemiddelde aan opgebrande verpleegkundigen is 30 procent.

 

Personeelsinzet en leidinggevenden

De onderzoekers ontdekten ook dat het risico op burn-out vooral samenhangt met het inzetten van voldoende, en voldoende bekwaam personeel, dus de mate waarin verpleegkundigen vinden dat er voldoende verpleegkundigen zijn om het werk rond te krijgen, kwalitatief goede zorg te leveren, te overleggen met collega's en tijd te besteden aan patiënten. Het risico op burn out blijkt ook sterk samen te hangen met de tevredenheid over de ondersteuning en erkenning die verpleegkundigen krijgen van hun verpleegkundig leidinggevenden.

 

 

Redactie TvZ / Esther van Heeswijk

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  Dick Koenis Aandachtstrainingen Mindful Care

  Bijzonder is dat de oorzaken van deze burnout gezocht worden bij de organisatie van verpleegkundige zorg zoals Werkomgeving, Adequate personeelsinzet en verpleegkundig leiderschap. En niet bij de wijze van omgaan met de zorg door de verpleegkundige zelf. Een beetje een pamper-gewijze manier van denken, toch?

 • no-profile-image

  Karin

  Toch wil ik ook een ander aspect te berde brengen; het valt mij op dat de laatste jaren verpleegkundigen menen hun werk om hun sociaal leven heen te plooien, er is weinig gezamelijkheid, uitdagingen worden problemen en deze worden vooral op het bord van een ander neergelegd. Er lijkt weinig hart voor de zaak en steeds minder bevlieging. Neemt niet weg dat er zeker factoren zijn in die gezondheidszorg die absoluut moeten veranderen en verbeteren. Debk daarom ook aan je eigen verantwoordelijkheid hierin.

 • no-profile-image

  Hans

  Rieneke, de reactie van Maria lijkt mij nogal duidelijk en heeft wel degelijk met het bericht te maken. Ook in mijn ogen is de gezondheidszorg totaal verziekt en 't is niet leuk meer om er in te werken. Geen wonder dat degenen die het zich kunnen permitteren weggaan.

 • no-profile-image

  Hanneke

  Als het beter gaat dan in andere Europesche landen wil dat niet zeggen dat het hier goed .Misschien wordt er anders gemeten?! De risico factoren nemen m.i. Alleen maar toe in Nederland.Zeker in het verpleeghuis waar ik werk.

 • no-profile-image

  Rieneke

  Ik snap niet wat deze reactie met het bericht te maken heeft. Uit dat bericht blijkt dat het helemaal niet zo slecht met de verpleegkundigen in Nederland gaat, zeker niet in vergelijking met andere Europese landen.

 • no-profile-image

  Maria

  Al jaren reageer ik maar er veranderd niets, ik ben het beu ik ga uit de gezondheidszorg, het is een zieke sector.waar managers en ziektekostenverzekeringen niets aan doen.

  Er wordt aan alle kanten gefraudeerd door ziekenhuizen , artsen maar men heeft geen zin om hier iets aan te doen.

  Terwijl dit in deze computertijdperk niet moeilijk is om dit te controleren

Of registreer je om te kunnen reageren.