Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen willen medicatiegebruik ouderen verbeteren

Veel thuiszorgverpleegkundigen willen het medicatiegebruik in de ouderenzorg verbeteren, maar hun kennis over medicatie kan beter. Dat blijkt uit onderzoek van Carolien Sino, Aukje Munnik en Marieke Schuurmans, gepubliceerd in International Journal of Older People Nursing.

Voor het onderzoek werden 150 verpleegkundigen ondervraagd over hun kennis van medicatie die veel gebruikt wordt in de ouderenzorg. 76 procent van de vragen werd gemiddeld goed beantwoord. Vragen over medicijninteracties en bijwerkingen werden gemiddeld 77 procent juist beantwoord, contra-indicaties gemiddeld 73 procent. De meeste verpleegkundigen gaven aan dat zij zich verantwoordelijk voelden om de situatie te verbeteren als zij zagen dat ouderen hun medicatie niet goed gebruikten.

 

Hulpmiddel medicatieproblemen
Verpleegkundigen in de thuiszorg kunnen medicatieproblemen vroegtijdig signaleren en voorkomen. Daarvoor moeten zij voldoende kennis hebben van bijwerkingen en medicijninteracties. Om medicatiefouten beter te signaleren ontwikkelde Carolien Sino het zogeheten Rode Vlaggen Instrument, een hulpmiddel om medicatieproblemen te herkennen.

 

Bron: V&VN

TvVOnline redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.