Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Herken verborgen pijn

Pijn kan iemands leven tekenen. Behandeling ervan is vooral een uitdaging als patiënten moeilijk kunnen aangeven of ze pijn hebben, zoals jonge kinderen en mensen met een verstandelijke handicap of dementie. Op de publiekslezing Lof der Geneeskunst op 4 oktober jl spraken twee topwetenschappers over hun onderzoek naar niet (h)erkende pijn. Zij stellen dat artsen en verpleegkundigen pijn bij de meest kwetsbare patiënten beter kunnen herkennen en verlichten.
Herken verborgen pijn

Aan het woord zijn prof.dr. Dick Tibboel en en prof.dr. Kanwaljeet (‘Sunny’) J. Anand. Tibboel is hoogleraar research Intensive Care op de kinderleeftijd aan het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, Anand is hoogleraar Kindergeneeskunde en Anesthesiologie  aan het University of Tennessee Health Science Center in  Memphis  en Le Bonheur Children’s Hospital. Zij volgen in hun langlopende studies kwetsbare mensen in hun pijnbeleving.

Pijn beïnvloedt ontwikkeling van het kind

Het wetenschappelijk onderzoek van Anand en zijn collega’s heeft inmiddels aangetoond dat herhaling van pijnervaringen op jonge leeftijd lange-termijneffecten kan hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel, het reactievermogen en de cognitieve ontwikkeling. Herkennen van pijn en de juiste pijnstilling is dus belangrijk. Aan de andere kant moet het gebruik van pijnstillers ook heel kritisch gebeuren, omdat medicatie evengoed effecten op de ontwikkeling heeft.

'Erken pijn als aandoening'

Gezamenlijk onderzoek van beide wetenschappers leidt tot verfijndere methoden om pijn bij jonge kinderen te kunnen meten en behandelen. Anand: ‘Dat draagt bij aan de erkenning van pijn als aandoening en geeft artsen en verpleegkundigen wereldwijd de mogelijkheid om te bepalen of pijnstillers nodig zijn en in welke dosering.’ Tibboels huidige onderzoek richt zich op het best mogelijke effect van pijnstillers met zo min mogelijk bijwerkingen. Hij is bezig vervolgonderzoek op te zetten waarin hij de werking van paracetamol met die van morfine zal vergelijken bij kinderen die een open-hartoperatie moeten ondergaan.

Lezing gemist?

De lezing gemist? Kijk hier 'Verborgen pijn verlicht; aandacht voor kwetsbare mensen' terug

Harriet Teijen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.