Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Melden bijwerkingen wordt simpeler

Verpleegkundig specialisten in de huisartsenpraktijk krijgen een nieuw systeem dat het makkelijker maakt ernstige bijwerkingen van medicijnen te melden.
Melden bijwerkingen wordt simpeler

In het nieuwe systeem krijgen verpleegkundig specialisten automatisch een melding als ze een medicijn voorschrijven wat ernstige bijwerkingen kan geven. Ze kunnen dan meteen een melding doen bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Sinds 2007 zijn zorgverleners al verplicht ernstige bijwerkingen te melden bij Lareb. Nu wordt dit dus simpeler.

Europees symbool

Om het belang van melden te benadrukken is er een nieuw Europees symbool ontwikkeld. Dit symbool, een zwart driehoekje, staat sinds dit najaar op bijsluiters van medicijnen die ernstige bijwerkingen kunnen hebben.

Elektronisch voorschrijven

Om de medicatieveiligheid te vergroten wordt per 1 januari 2014 ook de richtlijn Elektronisch voorschrijven van kracht. Die bepaalt dat zorgprofessionals die medicatie voorschrijven, waaronder verpleegkundig specialisten en physician assistants, dit per 1 januari 2014 alleen nog elektronisch mogen doen.
> Meer over de nieuwe richtlijn Elektronisch voorschrijven

Harriet Teijen

Of registreer je om te kunnen reageren.