Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Opleiding Klinische Geriatrieverpleegkundige erkend

Het College Zorg Opleidingen (CZO) heeft de vervolgopleiding tot Klinische Geriatrieverpleegkundige erkend. Dat maakte V&VN Geriatrie Verpleegkunde bekend tijdens de Geriatriedagen 2013.
ANP_Roos Koole

 
In het CZO zijn de ziekenhuizen en de universitair medische centra vertegenwoordigd. V&VN Geriatrie Verpleegkunde heeft hard voor gewerkt voor de erkenning van de vervolgopleiding tot Klinische Geriatrieverpleegkundige. Onderzoek toont aan dat in de basisopleiding tot verpleegkundige nog maar weinig aandacht is voor de geriatrische patiënt. Dit terwijl een groot deel van de patiëntenpopulatie in het ziekenhuis ouder dan 65 jaar is.

 

 

Wim van de Vrie, voorzitter van V&VN Geriatrie Verpleegkunde is blij met de CZO-erkenning: ‘Hiermee erkennen de ziekenhuizen dat ouderen deze specialistische verpleegkundige zorg hard nodig hebben. Niet alleen op afdelingen Geriatrie maar door het hele ziekenhuis heen. Want, zo toonde de Inspectie voor de Gezondheidszoe

 

Multipathologie

Veel ouderen hebben te maken met multipathologie. Ze hebben bijvoorbeeld zowel hart- en vaatziekten, diabetes als dementie. Al die ziekten beïnvloeden elkaar en daarmee het leven van de patiënt en diens omgeving. De verschillende medicijnen die deze mensen krijgen, werken op elkaar in. Ook de vochthuishouding werkt anders dan bij volwassenen onder de 65 jaar. Als verpleegkundige moet je rekening houden met al die variabelen en alert zijn op het ontstaan van een disbalans. Je moet een neerwaartse spiraal tijdig signaleren en actie ondernemen.’

 

Opleiding

De vervolgopleiding Klinische Geriatrieverpleegkundige wordt gegeven in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam. V&VN Geriatrie Verpleegkunde gaat in het Kwaliteitsregister V&V het deskundigheidsgebied Geriatrie en Gerontologie openen met daarin de eindtermen van de opleiding.

 

Bron: V&VN

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

TvVOnline redactie

3 reacties

 • no-profile-image

  Marjan Dijk

  Lijkt mij een nuttige opleiding, maar komen er gezien de huidige bezuinigingen nook funkties voor vrij? De verzorgingshuizen verdwijnen praktisch mensen moeten langer thuis wonen.Wordt het dan een wijkverpleegkundigefunktie met post HBO opleiding?

 • no-profile-image

  Marian

  Een verpleegkundig specialist heeft een masteropleiding, mag zelfstandig medicijnen voorschrijven en een diagnose stellen. Een verpleegkundige met deze specialisatie heeft veel extra kennis op het gebied van ouderen op het niveau van een vervolgopleiding, maar mag geen diagnoses stellen en heeft geen voorschrijfbevoegdheid

 • no-profile-image

  Alisha

  Wat wordt nu het verschil tussen een verpleegkundig specialist met specialisatie Ouderzorg (Nurse pactitioner) en deze opleiding/functie???

Of registreer je om te kunnen reageren.