Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medisch nieuws geeft patiënt valse hoop

Patiënten krijgen vaak valse hoop van wat ze over aandoeningen lezen op onder andere internet.
001_RBIAdam-image-1469782.jpeg

Dat blijkt uit een enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant. Er is momenteel veel belangstelling voor gezondheid, waardoor er in de media een wildgroei aan medische artikelen ontstaat. De kwaliteit hiervan is vaak niet al te best, aldus artsen. Die ondervinden hier ook de gevolgen van: ze moeten steeds meer nieuwsberichten ontkrachten over een wonderpil of de zoveelste doorbraak die de patiënt hoop heeft gegeven.

Onder druk gezet

De enquête is door 300 artsen ingevuld, en is hiermee niet representatief, maar wel een illustratie van hoe de beroepsgroep over de wildgroei aan medisch nieuws denkt. Meer dan de helft van de deelnemers stelt dat hun patiënten de afgelopen week berichten uit de media aanhaalde. Ruim driekwart voelt zich soms of zelfs vaak onder druk gezet door patiënten door een publicatie.  Ze adviseren journalisten meer terughoudend te zijn over experimentele behandelingen en pleiten voor een website waarbij medisch nieuws voorzien wordt van kritisch commentaar door experts. 

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.