Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aantal dwangopnamen ggz verdubbeld

Het aantal mensen met een psychische stoornis dat gedwongen wordt opgenomen, is in dertien jaar bijna verdubbeld. Een oorzaak hiervan zou de afname van het aantal opvangvoorzieningen zijn.
Separatie - Fotolia - 400.jpg
Experts vinden het een gevaarlijke ontwikkeling, omdat dwangopnamen traumatiserend kunnen zijn voor patiënten. - Foto: Fotolia

Vorig jaar legden rechters ruim 3000 gedwongen opnamen meer op dan in 2002, meldt Nieuwsuur. Dat gaat in tegen de plannen die het kabinet heeft om dit soort opnamen juist terug te dringen; plannen waar de ggz-instellingen zich achter hebben geschaard. Psychiater Niels Mulder zegt tegen Nieuwsuur dat rechters door de ambulantisering – waardoor er minder opvanglocaties zijn - vaker voor de laatst mogelijk optie, de dwangopname, kiezen. Hij noemt het een gevaarlijke ontwikkeling, omdat dwangopnamen traumatiserend kunnen zijn voor patiënten. 

Time-out verwarde personen

Mulder denkt dat een dwangopname alleen nuttig is als iemand een gevaar vormt voor zichzelf of zijn omgeving. ‘Vaak kan dwangopname door meer preventieve zorg bij patiënten thuis worden voorkomen. Maar die behandeling komt niet voldoende op gang, integendeel: die behandeling verschraalt. Daarnaast zijn er minder vrijwillige opnamemogelijkheden, omdat alle bedden bezet zijn door gedwongen opnamen. Patiënten raken daardoor in een slechtere toestand, waardoor we ze vaker onder dwang moeten opnemen.’ Het Ministerie van VWS heeft Nieuwsuur laten weten dat de nieuwe wet Verplichte GGZ, waarin een time-out kan worden ingesteld bij verwarde personen, de gedwongen opname naar verwachting tegengaat.

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.