Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gratis: Tolkentelefoon-app voor zorg

De app is speciaal voor de zorgsector. Hiermee kan voor anderstalige patiënten snel en eenvoudig een tolk worden ingeschakeld en wordt de communicatie tussen zorgverlener en patiënt gemakkelijker.
tolkentelefoon.jpg
Met de TolkentelefoonApp is het mogelijk om binnen 60 seconden de juist tolk voor elke gewenste taal aan de lijn te krijgen, 24 uur per dag, 7 dagen per week. - Foto: Adobestock

De app is gelanceerd door Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) lanceert de TolkentelefoonApp, speciaal voor de zorgsector. Hiermee kan voor anderstalige patiënten snel en eenvoudig een tolk worden ingeschakeld en wordt de communicatie tussen zorgverlener en patiënt gemakkelijker. De app is gratis beschikbaar voor alle zorgverleners in Nederland, waardoor zij –van ambulante zorg tot het ziekenhuis- letterlijk zeven dagen per week en 24 uur per dag een tolk ‘op zak’ hebben; binnen zestig seconden is de juiste tolk in de gewenste taal beschikbaar. Uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) blijkt dat er vaker een tolk ingezet kan worden in de zorgsector. Volgens zorgverleners is bij 16 procent van alle anderstaligen patiënten de inzet van een professionele tolk noodzakelijk, terwijl dit maar bij 5 procent van de gevallen gebeurt. 'Om taalbarrières nog makkelijker te overbruggen is de TolkentelefoonApp ontwikkeld', aldus Guido Vroman, Manager Business Development & Sales bij TVcN. 'In de zorgverlening is een goede communicatie tussen patiënt en zorgverlener één van de basisvoorwaarden voor het leveren van de juiste zorg en in sommige gevallen zelfs van zeer groot belang.' Vroman vervolgt: 'Door de laagdrempeligheid van een app wordt het inzetten van een tolk gemakkelijker dan ooit.' Na het downloaden van de TolkentelefoonApp is het mogelijk om binnen 60 seconden de juist tolk voor elke gewenste taal aan de lijn te krijgen, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Een tolk telefonisch raadplegen kost gemiddel € 1,72 per minuut. 'Maar de tarieven kunnen verschillen, afhankelijk van wat de tolk zelf rekent', aldus een woordvoerder van de app. 

Klik hier om de app te downloaden (deze link is alleen geschikt voor mobiele browsers)

Rhijja Jansen

Gerelateerde tags

3 reacties

  • Vera

    Hoe zit het met privacy?

  • Redactie Nursing

    Terechte vraag, Eefje, dankjewel! We hebben dit nagevraagd en de extra info aan het artikel onderaan toegevoegd.

  • eefje7476

    Klinkt prachtig, maar wat zijn de kosten voor het gebruik van de tolk?

Of registreer je om te kunnen reageren.