Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bemoeienis management belemmert zelfsturende teams

Teamcoaches van zelfsturende teams in de zorg vinden dat ze te weinig gelijkwaardig contact hebben met de bestuurder, en merken dat bij het maken van keuzes productie het altijd wint van teamontwikkeling.
belem.jpg

Dit blijkt uit onderzoek van advies- en onderzoeksbureau FWG, waarover onderzoeker Geertje van de Ven publiceert in het nieuwste nummer van TvZ, vakblad voor verpleegkundigen. Zij volgde startende teamcoaches een jaar lang samen met Elvira Nijhof en Daphne Schelkers. Veel zorgorganisaties gaan over op zelfsturing, en om teamleden bij dit proces te ondersteunen, stellen een aantal organisaties teamcoaches aan.

Weerbarstig proces

Op netwerkbijeenkomsten geven de teamcoaches aan dat sommige teams echt moeten wennen aan de nieuwe situatie, waarin ze zelf aan zet zijn. Ze zijn het erover eens dat de transitie naar zelforganisatie een weerbarstig proces is. Ze benadrukken dat de transitie naar zelforganiserende teams een goede voorbereiding vereist. Voor het slagen van de nieuwe organisatievorm is het voor teamcoaches van groot belang dat de zelforganisatie als visieverandering wordt ingevoerd, en niet als een bezuiniging.

Het verzuimprecentage stijgt wanneer organisaties overgaan tot zelfsturing. Hoe voorkom je dit ziekteverzuim? Check hier 8 tips >>

Veel coaches ervaren veel sturing op productiviteit en efficiency vanuit de top, in plaats van op gedeelde waarden en visie. De kaders zijn soms zo strak, dat de vrijheid ontbreekt om zaken naar eigen inzicht vorm te geven. Volgens Nijssen (2017) geeft bijna de helft van de organisaties aan dat onnodige bemoeienis vanuit het management een belangrijke reden is voor het mislukken van autonoom werkende zorgteams. Zij zouden graag met de top van de organisaties willen bespreken hoe zij de rol en positie van de teamcoach binnen de organisatie effectief kunnen vormgeven en hoe zij sámen met hen kunnen zorgen voor een optimale invoering van het zelforganiserend werken in de organisatie. 

TvZ is hét vakblad voor verpleegkundigen, gericht op onderzoek, opinie, beleid en management, altijd met een link naar de praktijk. 
Meer info over abonnement >>

Rhijja Jansen

3 reacties

 • Annerose

  Vindt sturing niet altijd plaats op directie en management laag?

 • Redactie Nursing

  Hi Henriette, dank voor je reactie. Wat bedoel je met de betaalmuur achter een link? Je reageert nu onder een artikel dat inderdaad achter een betaalmuur zit, maar de link naar het abonnement op TvZ moet in principe voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Hier vind je meer info over het onderzoek van Nijssen: http://www.rijnconsult.nl/invoering-van-zelfsturende-teams-mislukt-vaak-door-teveel-aandacht-voor-teams

 • Henriette

  Even een paar inleidende opmerking:
  een link naar TvZ werk nooit ,want die zit steevast achter een betaalmuur,doe dat dan ook niet. Verder weet ik ook niet wat Nijssen (2017) is,kennelijk moet dit een bronvermelding zijn,maar dan dient onderaan de pagina ook nog een annotatie geplaatst te zijn. Nu heb ik er niets aan.
  Een transitie naar zelfsturende teams is een reorganisatie en is een adviesplichtig onderwerp dat aan de ondernemingsraad moet worden voorgelegd. Dat is ook het moment om de financiële kaders vast te stellen. Laat je het allemaal maar gebeuren en kom je er later achter dat je kennelijk geen gesprekspartner bent van de bestuurder , dan ben je te laat en heb je zitten slapen.
  Dus ; transitie naar zelfsturend team? Eerst onderhandelen over de kaders en een lijn trekken en dan pas akkoord en niet andersom. Dit vereist onderhandelingsvaardigheid,zakelijk inzicht en saamhorigheid. Al je dat allemaal niet hebt en de ondernemingsraad ook niet,roep de deskundigheid van een externe adviseur in,dat kan de ondernemingsraad doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.