Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

ICT - Zorg via de televisie begint aan te slaan

Camcare is een proefproject waarbij zorg op afstand wordt verleend via de televisie. De verpleegkundige in het callcenter kan de camera bewegen en de situatie bij de cliënt thuis overzien.

Verpleegkundige Elise Esselink: ‘Er is alleen contact als de cliënt het beeldcontact activeert. Tegelijkertijd verschijnt de contacthistorie van deze cliënt op mijn beeldscherm. Ik kan gedetailleerd inzoomen op etiketten of een metertje aflezen en heel gericht instructies geven.’

De proef duurt drie jaar en moet laten zien dat het gevoel van veiligheid bij cliënten groter wordt, terwijl de kosten afnemen. (RS) De cliënt legt via camera en televisie contact met de wijkverpleegkundige. Zorg op afstand via de televisie: een mogelijke oplossing om in de toenemende vraag naar zorg te kunnen voorzien. Eind vorig begon Sensire Thuiszorg in de Achterhoek met het Camcare-project, maar een half jaar later blijkt dat thuiszorgcliënten er nog maar weinig mee op hebben. Half augustus had Camcare nog slechts dertig deelnemers, terwijl er op enkele honderden gerekend was. Daarom zijn verpleegkundigen en verzorgenden nu actief bezig cliënten over de mogelijkheden van Camcare te informeren.

En met succes: eind september namen er al honderd cliënten deel. Doelstelling is nu zevenhonderd particuliere aansluitingen in 2007. Volgens André Hermsen van Sensire zal die doelstelling volgend jaar al worden behaald, omdat de belangstelling enorm toeneemt.

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.