Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Strengere regels voor gebruik tillift

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou willen dat verzorgenden en andere zorgverleners voortaan per cliënt een tilbeleid opstellen en dit regelmatig evalueren.

De Inspectie vindt verder dat verzorgenden regelmatig moeten vragen om scholing rond veilig gebruik van tilliften, en daar ook meer aan moeten meedoen. Bovendien hoort een verzorgende cliënten erop te wijzen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor onderhoud en veilig gebruik van de tillift.

De Inspectie deed deze aanbevelingen half oktober naar aanleiding van onderzoek uit 2003 onder 67 zorginstellingen en 39 fabrikanten. Daaruit bleek dat tilliften nog steeds niet veilig gebruikt worden. Het onderhoud is vaak niet goed geregeld. Bij de helft ontbreekt de gebruiksaanwijzing. En bij de ruim de helft van de onderzochte instellingen ontbreekt structurele scholing. Daardoor ontstaan ongelukken. Cliënten glijden uit de tilband, vallen doordat de tilband losraakt, of raken bekneld tussen tilband en tillift. Ook fabrikanten en directies van zorginstellingen zouden zich aan extra regels moeten houden.

In 2002 scherpte de Inspectie de regels rondom veilig gebruik van tilliften voor het eerst aan. Er kwamen toen te veel meldingen binnen over ongelukken, zo’n 25 per jaar, variërend van licht tot zwaar letsel. Het onderzoek in 2003 moest controleren of de veiligheid was verbeterd. Overigens worden niet alle ongelukken gemeld. Daarom vraagt de Inspectie zorginstellingen om elk ongeluk direct aan de fabrikant te melden. Fabrikanten zijn sinds oktober wettelijk verplicht om deze meldingen aan de Inspectie door te geven.

TvV november 2004 - Corine de Goede

 


Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.