Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kaliuminspuiting leidt tot dood patiënt

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam onderzoekt de onnatuurlijke dood van een patiënte van het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ). Dat is de actuele casus rond de kenniskwis van Nursing mei.

Casus
Een oudere patiënte overleed aan een acute hartstilstand nadat een verpleegkundige onverdunde kalium direct in de bloedbaan had ingespoten. De net afgestudeerde verpleegkundige beging de fatale fout in maart 2006 op de locatie Zuider van het MCRZ. Ze maakte daarbij drie cruciale misstappen. Ze vergat voor het toedienen het protocolhandboek te raadplegen, zag de waarschuwing op de ampul over het hoofd en liet de spuit niet checken door een collega. De verpleegkundige is door het ziekenhuis ontslagen. Het ziekenhuis overweegt naar het Medisch Tuchtcollege te stappen. Dit college kan beslissen dat de verpleegkundige haar bevoegdheid kwijtraakt. De familie van het slachtoffer heeft vooralsnog geen schadeclaim ingediend bij het ziekenhuis.
 
Vraag
Een verpleegkundige kan op vier manieren aansprakelijk worden gesteld.:
-arbeidsrechtelijk,
-tuchtrechtelijk,
-strafrechtelijk,
- civielrechtelijk.
Elke vorm van aansprakelijkheid kent zijn eigen mogelijkheden en beperkingen. Welke uitspra(a)k(en) is/zijn juist? In de wordbijlage staan de antwoorden.
 
Arbeidsrechtelijk
Het ziekenhuis heeft een fout gemaakt door de verpleegkundige te ontslaan zonder toestemming van de kantonrechter. De kantonrechter zal het ontslag daarom waarschijnlijk ongedaan maken. Arbeidsrechtelijke aansprakelijkheid is door de fout van het ziekenhuis zo goed als onmogelijk.
 
Tuchtrechtelijk
Het ziekenhuis zal bij de tuchtrechter geen succes hebben, omdat het ziekenhuis niet als klager in een tuchtzaak kan optreden. Een tuchtrechtelijke procedure die door de werkgever is gestart, is gedoemd te mislukken.
 
Strafrechtelijk
Dat het OM een onderzoek heeft ingesteld, betekent nog niet dat er ook vervolging plaatsvindt. Als de feiten kloppen, is het OM bovendien niet verplicht tot vervolging wegens ‘dood door schuld’ over te gaan. Strafrechtelijke veroordeling is onzeker.
 
Civielrechtelijk
De nabestaanden hebben nog geen schadeclaim ingediend. Dat is begrijpelijk omdat schadevergoeding alleen door de patiënt mag worden geëist. De kans dat de civiele rechter een schadevergoeding zal toekennen, is nul.
 
Meer weten? Nursing biedt uitgebreide achtergrondinformatie over gezondheidszorgrecht .

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.