Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tuchtrecht

Een overzicht van het tuchtrecht met betrekking tot verpleegkundige fouten.

Een fout met nadelige gevolgen voor je patiënt gemaakt? Dan heb je kans dat je voor de tuchtrechter moet verschijnen. Ziekenhuizen zelf, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en ook familie van patiënten kunnen een dergelijke procedure starten.

Het doel van tuchtrecht
Verpleegkundigen die tekort schieten in hun zorgverlening kunnen sinds december 1997 voor een tuchtcollege worden gedaagd. Dit was een direct gevolg van de Wet BIG en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de patiëntveiligheid te bewaken.

Door wie?
Een regionaal tuchtcollege, de eerste stap in het tuchtrecht, bestaat uit drie lid-verpleegkundigen en twee juristen, waarvan er een als rechter optreedt. Het Centraal College, waar je in beroep kunt gaan tegen een uitspraak van het regionale tuchtcollege, bestaat uit twee lid-verpleegkundigen en drie juristen. Je kunt een advocaat in de arm nemen om je bij te staan.

Voor wie?
Het tuchtcollege behandelt wekelijks zaken tegen verpleegkundigen die een fout hebben gemaakt in hun werk of die op de een of andere manier nalatig zijn geweest. Oftewel: verpleegkundigen van wie het handelen of nalaten in strijd is met het belang van een goede uitoefening van de individuele gezondheidszorg.

Het gaat uitsluitend om verpleegkundigen die ook daadwerkelijk in die functie werkten toen zij een fout begingen. Een verpleegkundige die als doktersassistent of operatie-assistent werkt valt dus niet onder het tuchtrecht. Praktijkbegeleiders, coördinatoren en verpleegkundig docenten vallen weer wel onder dat recht: zij zijn immers actief als verpleegkundige.

Wat zijn de straffen?
Het tuchtcollege kent een aantal maatregelen, oplopend in zwaarte:

 • Waarschuwing
 • Berisping
 • Geldboete
 • Schorsing
 • Gedeeltelijke ontzegging
 • Verwijdering uit BIG-register


Waar let het tuchtcollege op?
De tuchtrechter kijkt in principe altijd naar Beroepscodes, zoals bijvoorbeeld die van NU’91. Ook weegt het naleven van protocollen zeer zwaar en is het belangrijk dat je altijd bekwaam bent.

Verzachtende omstandigheden kunnen een rol spelen bij het komen tot een uitspraak. Je kunt hierbij denken aan het afwezig zijn van een protocol of het nooit eerder betrokken zijn geweest bij incidenten. Verzwarende omstandigheden zijn er ook: gebrek aan inzicht is in het verleden wel eens op die manier beoordeeld door een rechter.

Tekst: Redactie Nursing
Bronnen:

 • Nursing
 • LEVV
 • www.verplegingenverzorging.nl

Redactie Nursing.nl

2 reacties

 • no-profile-image

  Disxountcialis52vsw

 • no-profile-image

  Róbin

  Geachte heer, mevrouw,

  Ik ben Róbin Kleter, ik zit in 4 havo op het Ubbo Emmius in Stadskanaal. Ik volg het vak O&O, hier voor moesten wij de vorige periode zelf een opdracht schrijven. Wij hebben gekozen voor rekenfouten in de verpleegkunde. Maar ik heb daar een paar vragen over.

  Natuurlijk heb ik me al wel goed gedocumenteerd, maar er zijn een aantal dingen die ik niet kon vinden.

  Als een verpleegkundige medicijnen toe dient is zij/hij verplicht dit te laten controleren door een collega. Maar uit onderzoek blijkt dat de controlerende verpleegkundige het moeilijk vind om zijn/haar collega op de fout te wijzen, of zij/hij durft dit zelfs niet. Nu is mijn vraag, is de controlerende verpleegkundige ook verantwoordelijk als haar/zijn collega een fout heeft gemaakt en zij haar hier niet op heeft gewezen? En wat voor consequenties heeft dat voor de controlerende verpleegkundige?

  Alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag, en ik hoop snel van u te horen.

  Hoogachtend,
  Róbin Kleter
  nibor_retelk@hotmail.com

Of registreer je om te kunnen reageren.