Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pijn bij dementerenden

Registratie van pijn bij dementerenden met de PAINAD-schaal.

Specifieke aandachtspunten en het gebruik van de PAINAD-observatieschaal kunnen helpen de pijnbeleving van dementerenden inzichtelijk te maken. Huisarts Jo Lisaerde, werkzaam in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven, vertaalde de Amerikaanse PAINAD-scale naar het Nederlands en hoopt deze eind 2006 te kunnen valideren.

De vertaalde versie staat bij het artikel over dit onderwerp: 'Pijnmeting bij dementerende patiënten' (Nursing juli/augustus 2006). Helaas niet correct! Daarom naast het Amerikaanse origineel ook de juiste Nederlandse vertaling in onderstaande pdf's.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Jennifer Hart

  Beste,
  Ik studeer momenteel verpleeg en vroedkunde aan de universiteit van Antwerpen en voor mijn masterproef ga ik de nederlandse PAINAD schaal gebruiken. Weet u waar ik de sleutel en de validiteit van deze schaal kan terugvinden?

 • no-profile-image

  Melissa

  Hallo,

  Vandaag heb ik een site van een leraar doorgekregen met diverse schalen op. Weet niet of deze die je zoekt er tussen staat.
  Hieronder kan je het adres vinden.
  http://www.best.ugent.be/BEST3_NL/page62247.html

Of registreer je om te kunnen reageren.