Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vrijheidsbeperking - richtlijn UZ Leuven

Richtlijn en onderzoek over vrijheidsbeperking in ziekenhuis en verpleeghuis.

Fixatievrij verplegen. Het gebeurt al in enkele verpleeghuizen in Nederland en Vlaanderen. In het ziekenhuis is het echter moeilijker te realiseren.Want trekt een patiënt bijvoorbeeld zijn infuus eruit, dan kan dat grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het ziekenhuis is daarvoor verantwoordelijk.

Richtlijn
Prof. dr. Koen Milisen stelde in samenwerking met collega's een wetenschappelijk verantwoorde richtlijn samen. Zie de pdf 'Richtlijn betreffende vrijheidsbeperkende maatregelen ter beveiliging van de patiënt in de UZ Leuven.' In: Tijdschrift voor Geneeskunde (TvG), 62, nr. 23, 2006, pag. 1659-1663 (zie pdf onderaan dit artikel).

Verpleeghuis
Het artikel over fixatievrij verplegen in verpleeghuizen staat in Nursing februari 2007, zie download hieronder. Zie ook het wetenschappelijk onderzoek dat Koen Milisen en prof. dr. Gastmans hierover beschreven: 'Het gebruik van fysieke fixatie bij ouderen, een zorg-ethische aanpak.' In: TvG, 62, nr.23, 2006. Zie de pdf hieronder.

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.