Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hoe we soms zelf agressie uitlokken

Een agressieve patiënt is niet altijd als enige schuldig aan zijn gedrag. Soms lokken we de agressie -onbewust- zelf uit. Jij ook? Doe de test.

In Nursing oktober 2008 las je een artikel over agressiebevorderend gedrag van verpleegkundigen (zie hieronder). Daarin de test 'Hoe irritant ben ik?'. De uitleg van de score vind je in een aparte bijlage hieronder.

Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  Cor

  Heb moeite met de invalshoek van deze test, ook al scoor ik daar zelf met een "braaf" op. De invalshoek moet, in de eerste plaats niet zijn, dat wij niet mogen irriteren als verpleegkundigen, maar dat agressie niet kan en mag naar verpleegkundigen en dat zulks wederkerig is.
  Ik word onderhand onpasselijk van het suggereren (vooral en ook binnen de psychiatrie), dat jij de agressie zelf wel eens uitgelokt zou kunnen hebben.
  Geldt dat ook voor vrouwen, die aangerand worden? Nee, roepen we dan meteen. Waarom moeten verpleegkundigen dan wel de schuld bij zichzelf zoeken als ze met agressie te maken krijgen in een omgeving die toenemend verhardt?

 • no-profile-image

  Kim

  Goed artikel. We moeten ons eigen gedrag ook blijven analyseren.
  @ Nana, er zit ook een link bij om direct naar de score te gaan.
  Zo zie je maar weer, ook kleine irritatie's zijn vaak helemaal niet nodig. ;)

 • no-profile-image

  Dicky

  Geen agressie, gewoon de spiegel ervoor houden.

 • no-profile-image

  Nana

  Leuk zo'n test, maar je moet wel heel creatief zijn omk de uitkomst te kunnen lezen.... Ondersteboven en ook nog eens achterstevoren!!! Of is dat expres om te zien of wij, verpleegkundigen daar agressief van worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.