Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Video: verpleegkundigen willen ermee stoppen

Bijna 60% van de verpleegkundigen in ziekenhuizen overweegt het vak te verlaten, zo blijkt uit een onderzoek van Nursing en EenVandaag.
Video: verpleegkundigen willen ermee stoppen

Aan de digitale enquête hebben 1400 ziekenhuisverpleegkundigen uit het hele land meegedaan. Het actualiteitenprogramma EenVandaag zond maandagavond 7 december een reportage uit over de uitslag. Deze kun je hier bekijken. In Nursing januari verschijnt een uitgebreid artikel over het onderzoek.

Bekijk hier de uitzending:

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

10 reacties

 • no-profile-image

  shir

  volledig met ad eens !!

 • no-profile-image

  ad

  Het spijt me om te zeggen:
  Hoe graag ik ook in 1972 de verpleging in ging, ik zou mijn kinderen niet adviseren om de verpleging in te gaan.
  De werkomstandigheden zijn niet best en dan praat ik nog niet over het karige salaris wat het oplevert.
  De enige die ooit goede bedoelingen met de zorg had, was Agnes Kant. Helaas heeft zij het loodje moeten leggen en is ze weggepest door de Haagse pluche.
  Ik vrees ik dat het alleen maar slechter wordt voor ons dienstbare/ empatische- te hard werkende verpleegkundigen en het ergste vind ik nog: ''we laten het nog gebeuren ook''

 • no-profile-image

  alie vos

  Ik werk zelf in een verz. huis te Leerdam, gedeelte v.d. thuiszorg. Bij ons is de werkdruk ook erg hoog, ik ervaar zelf zeer veel gespannenheid onder het personeel, en er worden dingen vergeten, en fouten gemaakt. De bewoners klagen ook als je bij ze komt, en dan maar zeggen, wel nieuwe auto`s aanschaffen, maar goed en genoeg personeel aanstellen ho`maar!!!! Ik vind dit heel moeilijk, de mensen zijn afhankelijk van ons, en er staat dan bv. 15 min. zorg voor de bew. maar je bent binnen 5 min. al weer bij de volgende bew. De routes staan overvol, en als je bewoners overdraagt aan een nachtcollega, dan kijken ze je raar aan, van nou heb je wel doorgewerkt. Maar ik denk de client is oud en hulpafhankelijk, en zo als het nu gaat gaat het verkeerd. We maken wel steeds opmerkingen hierover, maar van hoger hand gebeurt er dus niks. Gevolg: bewoners erg ontstemd, en het personeel meld zich ziek, of loopt op zijn tenen. Ik vind dit een kwalijke zaak, en dan moeten we nog meer bezuinigen in de gezondheidszorg, nou ga zo door zou ik zeggen, dan komt het ZEKER goed!!!!!!!

 • no-profile-image

  job

  Ik geloof er niets. Werk zelf als verpleegkundige in een UMC. Ongetwijfeld is de werkdruk hoog, maar eruit stappen zal het merendeel van mijn collega's zeker niet. Reden: part-time werken is inherent aan ziekenhuiswerk. itt to andere beroepen. En waar wil je terecht als verpleegkundige? In een ander beroep? Part-time?

 • no-profile-image

  m. meeuwis

  Alleen de beloningen van directie en management zijn toegenomen, de overheid onderschat de taak en de werkdruk van de verpleegkundigen heel erg.
  Er is straks een gigantisch tekort aan verpleegkundigen,ik begrijp best dat er zo veel de zorg uit gaan.
  Ik ben blij dat ik nog maar en paar jaar hoef te werken, als ik jonger was geweest had ik allang ander werk gezocht.
  Marrie

 • no-profile-image

  Tom

  @Marijke

  Praat eens met je eigen leidinggevende en degene die boven hem/haar staat, dan weet je wat diegene(n) precies doen aan werkzaamheden.
  Nu praat/roep je alleen maar anderen na zonder zelf de zaken na te gaan. Als verpleegkundige ben je toch ook gewend om op onderzoek te gaan!! (anamnese doen)

 • no-profile-image

  Marijke

  Weg met de managers wat doen zij eigenlijk, liever meer handen aan het bed.
  Wordt het geen tijd om met z'n alle de straat op te gaan?

 • no-profile-image

  hergarden

  Deze problemen spelen al sinds ik zelf in de verpleging zit(1978) Er is sindsdien alleen maar verzwaring van het vak gekomen,meer verantwoordelijkheid, en dat vertaalt zich niet in een hoger salaris.Integendeel.En de kwaliteit van het personeel holt ook uit door leegloop.

 • no-profile-image

  marien

  Ik zag de uitzending. Gaf duidelijk weer wat de problemen o.a. zijn.
  De basis in een ziekenhuis zijn de werkers en als je die niet ondersteunt komt er van de kwaliteit van zorg niets terecht. Je kunt iedereen met formulieren overstelpen en werkgroepen in het leven roepen,maar de werkers moeten de tijd krijgen om fatsoenlijk voor hun patienten te zorgen en het bijbehorende noodzakelijke papierwerk te verrichten.
  Management kan het verder niet zoveel schelen. Die zitten er voor zichzelf.

 • no-profile-image

  Floor

  @ Marien,

  Ik sluit mij bij uw reactie aan. Volledig mee eens. Vooral die laatste 2 zinnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.