Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Doden door falende hart- en vaatzorg bij vrouwen'

Jaarlijks overlijden mogelijk honderd vrouwen onnodig aan hart- en vaatziekten, doordat hun klachten niet serieus worden genomen. Dit meldde Nova gisteravond.

Vrouwen met klachten krijgen te vaak de diagnose 'overgangsklachten' of ' burn-out'. Cardioloog Angela Maas van de Isala klinieken in Zwolle: 'Ik denk dat wij in ons ziekenhuis zeker één keer per week een gemist hartinfarct zien bij een vrouw. Dat komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.'

Klachten miskend
'Vrouwen melden zich later of de diagnose wordt vertraagd vastgesteld. Je ziet dat de ziekte dan ernstiger is. Dat leidt ook tot meer overlijden in het ziekenhuis.' Volgens Maas zijn artsen niet alert genoeg. 'Veel beginnende klachten, zoals hoge bloeddruk, worden ten onrechte in de prullenbak van de overgang gegooid.' Onbehandelde hoge bloeddruk kan leiden tot vaatschade en schade aan de hartspieren en tot een beroerte.

Novatv
Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.