Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zinloze verpleegkundige rituelen - overzicht

Desinfecteren voor een injectie, preoperatief scheren, een schapenvacht of hielring tegen decubitus. Het zijn verpleegkundige rituelen en interventies die zinloos en soms zelfs schadelijk zijn. Er zijn er meer.
Zinloze verpleegkundige rituelen - overzicht

Het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging deed onderzoek naar rituelen in de verpleging en publiceerde een overzicht van zinloze verpleegkundige interventies. Download het rapport van het LEVV.

Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

7 reacties

 • no-profile-image

  Ellen

  Alleen een schapenvacht zonder gedegen verzorging is het natuurlijk niet.Maar zowel mijn zusje als mijn moeder werden door mij verpleegd en ik bracht hen allebei helemaal gaaf in het ziekenhuis en in het verpleeghuis.Bij mijn moeder was de schapenvacht er nog, ik waste en verschoon die die zelf, bij mijn zusje helaas niet in het ziekenhuis en binnen een paar dagen was het resultaat er ook naar.Onderzoekers kunnen ook wel eens zo maar wat "afbranden"zeker als ze eigenlijk al een mening hebben en die willen bewijzen. Maar na 50 jr werken in de gezondheidszorg, durf ik- zonder onderzoek- te stellen: een goede verzorging en wisselligging kan heel wat narigheid voorkomen en dan is een schapenvacht een welkome hulp mits die goed is onderhouden.

 • no-profile-image

  Fleur

  Ligt er maar net aan waarvoor je pre-operatief scheert. Behaarde mannen vinden ivm met pleisters en een hekel hebben aan geharst worden scheren wel een must kan ik u verzekeren

 • no-profile-image

  Neeltje

  Leuk die schapenvachtjes! ze werken zeker; weet ik uit ervaring. Maar het stopt zodra ze een aantal keren uitgewassen zijn. Vaak worden ze te lang gebruikt waardoor de vacht in elkaar gedrukt worden en dus geen verende/drukverdelende werking meer heeft. vb: Denk maar terug aan je eerste knuffel die helemaal in elkaar zat na vele keren uitwassen en er met je hoofd op gelegen te hebben.

 • no-profile-image

  robrecht

  ja, maar dan moet dit nog worden gewassen... Hoe lang gaat die speciale behandeling van de vacht van blijven.

 • no-profile-image

  Esther

  Roep niet te hard over de onzin van een schapenvacht tegen decubitus: in Australië loopt een langdurig onderzoek over de vacht van het Merinoschaap dat speciaal behandeld wordt (Mediclana techniek). Hier zijn al positieve resultaten van bekend!

 • no-profile-image

  astrid

  Van welke datum is bovengenoemde publicatie? Volgens mij heb ik dit artikel enkele maanden in deze vorm ook gelezen. Klopt dit?

 • no-profile-image

  redactie Nursing

  Dit artikel is inderdaad niet nieuw. We hebben het online gezet omdat het wordt genoemd in het artikel over intramusculair injecteren van kinderen in Nursing oktober 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.