Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe kijk op zorg met ‘Integrative Medicine’

Integrative Medicine is een nieuw zorgconcept, overgewaaid uit de Verenigde Staten. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat voor een sneller herstel van de patiënt meer factoren belangrijk zijn dan alleen de reguliere geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan leefstijl en preventie, het toepassen van complementaire zorg en het creëren van een ‘healing environment’.

Binnen Integrative Medicine wordt de wisselwerking tussen lichaam en psyche erkend en ligt de focus niet op de ziekte, klachten en beperkingen van de patiënt, maar meer op vitaliteit en welbevinden. 

Onderzoek Integrative Medicine
Nursing voert het onderzoek naar Integrative Medicine uit in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, het Van Praag Instituut en het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM). Doel is vast te stellen in hoeverre Integrative Medicine door de Nederlandse verpleegkundigen wordt toegepast en of hiervoor draagvlak is binnen de verschillende zorginstellingen. De onderzoeksresultaten worden eind maart 2010 verwacht. In het meinummer van Nursing zal er een uitgebreid artikel verschijnen over Integrative Medicine en de resultaten van het onderzoek.

Meedoen?
Ben jij als verpleegkundige bezig met (een vorm van) Integrative Medicine? Waarom wel/niet? We zijn erg benieuwd naar je ervaringen. Doe mee met het onderzoek en laat het ons weten! Meedoen kan tot 8 maart 2010.

Congres Integrative Medicine

Elsevier Gezondheidszorg organiseert op 1 juni 2010 ook een congres over Integrative Medicine in de Reehorst en Ede. Meer informatie over dit congres>>


Door: Redactie Nursing – Alexia Hageman

Ga naar het dossier complementaire zorg op nursing.nl 

Redactie Nursing.nl

12 reacties

 • no-profile-image

  Gerry

  Complementaire zorg of Integrative Medicine is zeker geen wassen neus. Kijk eens op de site van http://www.iocob.nl/ De grootste objectieve website voor complementaire en alternatieve geneeskunde

 • no-profile-image

  Linda H.

  Ik heb een studie alternatieve therapieën gedaan en je wilt niet weten hoe machtig mooi de resultaten zijn bij wat ik toepas op mensen met vage klachten en bijwerkingen van medicijnen. Niks zwevends maar gewoon extra lab onderzoek met een aangepaste therapie. Er valt door veel artsen/ verplegers nog zo veel te leren over hoe het ook kan als de dokter het niet meer weet..... Gewoon een kwestie van linken kunnen en durven leggen en even doordenken, creatief zijn zonder tunnelfocus en even dat extra beetje tijd nemen ondanks dat de wachtkamer vol zit.

 • no-profile-image

  Nienke, Redactie Nursing

  Beste Eva,

  Misschien moet je rechtsonder de reacties even proberen het blauwe kopje 'Toon alle reacties' aan te klikken, zie je dan wel de reacties die je bedoelt?

  De redactie van Nursing verwijdert niet zomaar reacties, hooguit wanneer ze ernstig discriminerend of beledigend zijn. Kritische vragen vallen daar volgens ons niet onder.

  Met vriendelijke groet, Nienke Berends

 • no-profile-image

  Eva Walenburg

  Er stonden hier ook kritische opmerkingen over die "Intergrative Medicine" maar die heeft Nursing opeens weggehaald.
  Dit is NIET eerlijk!

 • no-profile-image

  cathy

  ik werk al een aantal jaren als verpleegkundige in Californie, waar Intergrative Medicine deel is van het beuchte amerikaanse HealthCare systeem. Preventie staat in al haar vormen bovenaan de lijst, maar dat is toch al jarenlang aan de gang in nederland?

 • no-profile-image

  Bram

  Er zijn bergen bewijs op het gebied van de zgn. 'complementaire zorg' of 'alternatieve therapieën'. We kunnen nu gewoon de conclusie trekken dat het bogus is en het geld aan betere doeleinden spenderen. Klassieke homeopathie is ronduit een sprookje. Daar zit, letterlijk én figuurlijk helemaal NIETS in. Wishfull thinking at best.

  Ik vind de berichtgeving van Nursing ook niet om te juichen: het zou de indruk kunnen wekken dat 'leefstijl', 'preventie' en 'een therapeutische omgeving' geen onderdelen zijn van de echte gezondheidszorg, maar toebehoren aan de CAM/IM/ALT-wereld. Dat zou een grove dwaling zijn.

 • no-profile-image

  Katrien M.

  Wetenschappelijk onderzoek is nu eenmaal nodig om beleidsmedewerkers te helpen overtuigen van het gemeen goed van IM. Het helpt ook om IM te laten inbedden binnen de groep van belangrijke onderzoekstopics. Een win-win-situatie op vele gebieden dus.

 • no-profile-image

  ananda

  Het is misschien ook de moeite waard om de effecten van Ayurvedische natuurgeneeskunde eens te bestuderen en .. de klassiek homeopaat met zijn visie op gezondheid en welzijn

 • no-profile-image

  Martin

  Integrative Medicine is geen nieuw zorgconcept, maar is zorg zoals die bedoeld is en vroeger geleverd werd.
  Onderzoek hiernaar is het intrappen van een open deur. Het geld en de inspanningen van dat onderzoek kan beter in personeel geinvesteerd worden zodat er daadwerkelijk goede zorg geleverd kan worden.

 • no-profile-image

  Bram

  I'm flabbergasted.

 • no-profile-image

  Madeleine

  Daar kan ik als complementair zorgspecialist (Integrative Care dus) alleen maar achter staan.

 • no-profile-image

  annelies

  Chapeau,werken aan de ontwikkeling van complementaire zorgverlening,een goede zaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.