Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Fleur Agema, PVV, over verpleegkunde

Jullie vragen zijn voorgelegd aan de kopstukken van de grote politieke partijen. Lees hier de antwoorden van Fleur Agema, PVV.

1. Wat gaat uw partij doen aan de bureaucratie in de zorg?
2. Is uw partij voor of tegen marktwerking in de zorg en waarom?
3. Wat gaat u doen om de zorg veiliger te maken (vooral voor het personeel)?
4. Hoe denkt u over doorwerken tot hoge leeftijd in zware beroepen?
5. Hoe waarborgt uw partij de kwaliteit in de zorg, ondanks de bezuinigingen?

Antwoorden van Fleur Agema, PVV:

1. Wij willen een pilot in drie kleine zorginstellingen, waar we de zorg overlaten aan de zorgverleners, met alleen een hoofdverpleegkundige aan de top. Die instellingen moeten geheel naar eigen inzicht aan de slag gaan, zonder Haagse bemoeienis en met alleen controle door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

2. We zijn geen principieel tegenstander van marktwerking, maar het is wel tijd voor een pas op de plaats. Het is onduidelijk wat de marktwerking tot nu toe heeft opgeleverd, en er zitten te veel nadelen aan waardoor goede zorg in het geding komt.

3. Het is onvoorstelbaar dat zorginstellingen moeten investeren in beveiligers aan de deur in plaats van handen aan het bed. De politiek ontkent momenteel dat aan die onveiligheid een enorm integratieprobleem ten grondslag ligt. Mensen die geweld plegen tegen zorgpersoneel, moeten tweemaal zo hard worden gestraft.

4. Wij willen de AOW-leeftijd voor iedereen op 65 jaar houden, ook voor verpleegkundigen, al hebben zij een zwaar beroep.

5. Wij willen tienduizend extra verpleegkundigen en betere salarissen. Alle problemen in de zorg zijn te herleiden tot te weinig handen aan het bed. Ook moeten programma’s tegen decubitus, ondervoeding en uitdroging in alle instellingen gaan draaien. Dit voorkomt een hoop ellende en leidt tot lagere kosten.

Door: Frank van Wijck, Nursing

Redactie Nursing.nl

Eén reactie

  • no-profile-image

    Marieke

    Punt 5 klinkt echt heel leuk en zou ook zeker zeer fijn zijn. Maar hoe gaan ze dat voor elkaar krijgen?
    Het lijken gouden bergen maar volgens mij is het niet meer dan gebakken lucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.