Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Neusmaagsonde

Om neusmaagsondes veilig en goed te plaatsen is de multidisciplinaire richtlijn 'Neusmaagsonde' ontwikkeld. De richtlijn beschrijft de werkwijze bij het inbrengen van de neusmaagsonde, de controle van de positie, het toedienen van medicatie en het voorkomen van verstopping.
Neusmaagsonde

Download de richtlijn neusmaagsonde hier. (Rechterkant van de pagina.)

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

15 reacties

 • no-profile-image

  Dorien (redactie Nursing)

  Zie hierboven de link naar de geautoriseerde richtlijn.

 • no-profile-image

  Debby

  De richtlijn is inmiddels geautoriseerd, Cathy, en via op de site van V&VN beschikbaar. Jammer dat nursing hier geen bekendheid aan heeft geschonken en nog steeds de oude informatie toont.

 • no-profile-image

  Cathy van Beek

  Waarom is de richtlijn nog steeds niet geautoriseerd? Wat betekent dat juridisch als er toch iets fout gaat met het inbrengen van de maagsonde op deze manier?

 • no-profile-image

  Marianne

  Ik sluit mij aan bij de vraag van Nicole Beerens. Wat te doen bij continue sondevoeding? Sondevoeding stop zetten om pH te bepalen lijkt me niet wenselijk maar toch moet er tussen het wisselen van de fles een controle zijn.

 • no-profile-image

  astrid coenen

  Ik kan nergens in de richtlijn of op de praktijkkaart vinden wanneer de voerdraad bij een neusmaagsonde verwijderd kan worden. In de Vilans protocollen die wij gebruiken staat dit te doen vóór het controleren van de ligging ( middels PH bepaling) op een instructievideo van Nutricia wordt aangegeven dit te doen ná controle. Dus toen ik dit dilemma wilde oplossen en de richtlijn opzocht dacht ik een antwoord te vinden maar helaas.
  Nou lijkt het me logisch dit vóor controle te doen want je kunt de sonde na afspoelen weer gebruiken indien hij niet goed zit en je deze opnieuw inbrengt; wanneer de voerdraad er nog inzit is het makkelijker deze opnieuw in te brengen toch? wie weet raad gr Astrid

 • no-profile-image

  Nicole Beerens

  De richtlijn ziet er mooi en overzichtelijk uit. Eén ding is me echter niet duidelijk. Hoe handel je op het moment dat een zorgvrager continu sondevoeding ontvangt? Op welk moment bepaal je dan de pH van de maaginhoud en welke pH mag je dan accepteren?

 • no-profile-image

  Erik

  Helemaal eens met Ineke, thuis zijn de ph strips moeizaam te verkrijgen en worden niet vergoed. Apotheek snapt ook vaak niet wat we bedoelen of waarom... Misschjien daar ook bekendheid aan geven.

 • no-profile-image

  Ineke Karelse

  Prima deze nieuwe richtlijn, maar worden er in de toekomst ook ph strips bij de sondes geleverd?
  Ik werk in de thuiszorg en daar heb je die niet voor handen.

 • no-profile-image

  Antoinet

  Gefeliciteerd met deze nieuwe richtlijn. Maar wanneer worden de toedingssystemen van de sondevoeding gewisseld? Is dit per 24 uur? Of 96 uur? Ik ben hier erg benieuwd naar.

 • no-profile-image

  Redactie Nursing, Marloes

  De praktijkkaarten voor het inbrengen van de neusmaagsonde bij kinderen en volwassenen zijn inmiddels ook in te zien als pdf. Ze staan onder het kopje downloads.

  Dank voor de tip Wanda!

 • no-profile-image

  Gert Bouman

  Allen gefeliciteerd met deze belangrijke richtlijn. Veiligheid van de patiënt staat voorop. Metname wil ik de leden van het Voedingsteam UMC St Radboud feliciteren, zij zijn de uiteindelijke grondleggers van deze richtlijn

 • no-profile-image

  Wanda Kuin

  Als lid van de expertgroep heb ik meegewerkt aan het opstellen van deze richtlijn. De richtlijn is uitgewerkt in twee praktijk-kaarten (1 voor volwassenen en 1 voor kinderen) voor de 'praktische instructie voor aan het bed'. Het verbaast me een beetje dat deze hier nog niet gepubliceerd staan, maar op de website van de voedingsverpleegkundigen staan ze wel. Kijk op mdl.venvn.nl/Voeding/protocollenrichtlijnen Het is zeker niet de bedoeling geweest om iets te ontwikkelen waar niemand iets mee kan.

 • no-profile-image

  Paultje

  Frans, dat is een hele goede. Zelf eentje maken is een optie. Waarschijnlijk kun je de huidge heel eenvoudig aanpassen, zodat hij up to date is. Heb je hem direct eigengemaakt. Ook leuk projectje voor een leerling. Succes

 • no-profile-image

  Maria B

  Ik ben het met de vorige spreker eens kom met een landelijk protocol kort en bondig, wat ik nu gelezen heb heb ik al eerder van een Belgische site gehaald.niets nieuws.
  Hier hebben we aan het bed weinig steun aan.

 • no-profile-image

  Frans

  Schitterend wetenschappelijk verantwoord, allemaal. Goed voor achtergronddkennis.
  Maarre... wanneer verschijnt de praktische instructie 'voor aan het bed'?

Of registreer je om te kunnen reageren.