Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Waar moet je zijn met je hbo-diploma?

In Nursing april kon je lezen hoe het aantal studenten hbo-v is toegenomen dit jaar. Maar waar kun je eigenlijk terecht bij dat diploma?
Waar moet je zijn met je hbo-diploma?

UMC’s
De verpleegkundige functies binnen de UMC’s vallen onder de CAO UMC. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, en bedraagt maximaal € 2.744,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Bij de meeste UMC’s kun je met zowel een mbo- als hbo-diploma aan de slag in dezelfde verpleegfuncties. In sommige academische ziekenhuizen kun je zowel met een mbo- als een hbo-opleiding instromen in de ic-opleiding, bij het VUMC alleen met een hbo-diploma. Het AMC vraagt voornamelijk hbo-v’ers voor verpleegfuncties en biedt in veel gevallen een doorgroei naar de functie klinisch verpleegkundige B (hogere schaal). Het LUMC zoekt vooral gespecialiseerd verpleegkundigen op hbo-niveau. In het UMC Utrecht kun je met een hbo-v-diploma en werkervaring senior worden (hogere schaal). Voor ‘gewone’ verpleegfuncties is een mbo-v-diploma ook goed.

Algemene ziekenhuizen
In de algemene ziekenhuizen geldt voor verpleegkundige functies de CAO Ziekenhuizen. Salariëring voor verpleegkundigen vindt plaats volgens FWG 45, maximaal € 2.741,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Dit is afhankelijk van ervaring en opleiding. Veel vacatures voor verpleegkundigen van mbo- of hbo-niveau beschikbaar. Instromen in de ic-opleiding of solliciteren voor een ic-functie kan bij de meeste streekziekenhuizen met zowel een mbo- als een hbo-diploma. Voor psychiatrie is een hbo-diploma vaak vereist (ook hogere salarisschaal). Opvallend: algemene ziekenhuizen beloven sneller dan UMC’s een vast dienstverband. UMC’s bieden dat vooruitzicht over het algemeen na een jaar, veel algemene ziekenhuizen al na een half jaar.

Ouderen- en thuiszorg
Wie gaat werken in de verpleeghuiszorg of thuiszorg valt onder de CAO-VVT. Als verpleegkundige kom je meestal in schaal FWG 45 (€ 2.350 - € 2.850).  Verpleeghuizen hebben voornamelijk vacatures voor niveau 3. Vragen ze verpleegkundigen, dan vragen ze bijna overal om niveau 4. Met een hbo-v-diploma kun je aan de slag als teamleider: diverse vacatures gesignaleerd. In de thuiszorg zijn veel vacatures voor verzorgenden (niveau 3), maar ook voor verpleegkundigen niveau 4 of 5. Wijkverpleegkundige-vacatures zijn er alleen voor niveau 5: zij worden steeds vaker gevraagd. Inschaling is in die functie meestal ook volgens FWG 45, afhankelijk van werkervaring, leeftijd en opleiding.

Redactie Nursing.nl

6 reacties

 • no-profile-image

  M.dS

  Met een HBO-V diploma kun je ook bij de GGD werken. In tegenstelling tot een verpleegkundige op MBO niveau.

 • no-profile-image

  honingbijtje

  In de psychiatrie meestal hbo-v? Daar merk ik bij Altrecht niets van. Sterker nog: ik ben 1 van de weinige hbo-opgeleiden bij mij op de afdeling. Krijg daar overigens niet naar betaald: 1814 euro bruto bij voltijd dienstverband... Ik vraag me sterk af wat ik zelf met mijn hbo-opleiding opgeschoten ben.

 • no-profile-image

  redactie nursing

  @Noortje: Reclame maken mag (betaald) elders op nursing.nl

 • no-profile-image

  Sharon

  En wat is er te doen voor hbo-v'ers die ggz als differentiatie hebben? Ik zoek de vacatures, maar zie ze niet.

 • no-profile-image

  l.l. vpk

  Wat vreemd dat in sommige ziekenhuizen MBO-V,s niet kunnen doorstromen naar een IC opleiding.

 • no-profile-image

  Noortje Poot

  HBO V-er in Rotterdam? Laurens heeft meerdere interessante projecten waar je terecht kan! Kijk op www.werkenbijlaurens.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.