Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gestandaardiseerde Mini Mental State Examination (MMSE)

De zorg voor dementerende ouderen met een vorm van incontinentie is complex. Wat kunnen verpleegkundigen doen om incontinentie te voorkomen? Naast het in kaart brengen van de gewoontes en wensen van de oudere is het belangrijk om cognitieve functies te testen zoals oriëntatie, registratie, inschatting, aandacht, geheugen en taal. De Mini Mental State Examination (MMSE) is daarvoor geschikt.
Gestandaardiseerde Mini Mental State Examination (MMSE)

Om (onnodige) incontinentie te voorkomen, is het belangrijk om allerlei zaken rondom de toiletgang te noteren. Dat doe je door de gewoontes en wensen van de oudere in kaart te brengen. Stel vragen als: waar kunnen we u bij helpen? Hoe vaak gaat u naar het toilet? Heeft u pijn bij het plassen of de stoelgang? Bent u wel eens te laat bij het toilet?

Mobiliteit
Probeer ook een beeld te krijgen van de mobiliteit van de nieuwe bewoner. Is de cliënt in staat om zelfstandig uit stoel of bed te komen? Hoe is het gesteld met de handfunctie bij de hygiëne en het aan- en uitkleden? Zijn er problemen met lopen of het gezichtsvermogen? Daarnaast is het belangrijk om cognitieve functies te testen als oriëntatie, registratie, inschatting, aandacht, geheugen en taal. De Mini Mental State Examination (MMSE) is daarvoor geschikt en bestaat uit elf vragen en opdrachten.

Deze MMSE hoort bij het artikel Incontinentie bij dementerenden voorkomen: Yes we can!' dat verscheen in Nursing mei 2011.

En hier vind je het inco-dagboek dat ook in Nursing-artikel wordt besproken.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.