Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Liefde op het werk: wel of geen relatie beginnen?

Daten met een collega wordt  minder taboe in Nederland. Maar voor je eraan begint, kun je beter een aantal zaken in je achterhoofd houden.
Liefde op het werk: wel of geen relatie beginnen?

Het werk is een ideale plek om je nieuwe partner te vinden. Om te beginnen heb je al een gezamenlijke interesse: jullie werken allebei in de zorg. Je woont niet al te ver bij elkaar vandaan. En je krijgt makkelijker een band wanneer je elkaar vaak ziet.

Geoorloofd
En het kan ook best, vinden veel Nederlandse werknemers. Onlangs hield uitzendbureau  Unique een enquete onder 555 werknemers. Hieruit bleek dat 45%  vindt dat in liefde alles geoorloofd is. En daten met een collega moet dus kunnen. Voorwaarde is wel dat een geen manager van de ander is. Overigens zou 8% van de ondervraagden juist daten met een manager onder het motto ‘voor promotie doe ik alles’.

Vijf redenen
Een derde van de ondervraagden zou echter geen relatie op het werk beginnen. Deze groep neemt nog liever ontslag. Ook volgens Amerikaanse experts een collega daten bijna altijd een slecht idee. Loopbaanbegeleider Dawn Rosenberg McKay geeft verliefde collega’s 5 redenen om geen relatie te beginnen:

1. Liefde leidt af. Dat geldt voor elke verliefdheid. Maar stel je voor dat je prins of prinses op het witte paard de hele dag voorbijhobbelt op de werkvloer. Hoe houd je dan je hoofd bij je verantwoordelijkheden?
2. Liefde maakt blind. Wanneer leidinggevende en werknemer een relatie beginnen, kan het erg ingewikkeld worden om elkaar professionele feedback te geven. Je bent niet meer in staat (of je wilt het niet zijn) om kritisch naar de ander te kijken. Of om kritiek te ontvangen.
3. Werk en privé verstrengelen. Onenigheid thuis neem je mee naar het werk en andersom.
4. Werkrelatie staat op het spel. Misschien beëindig je de relatie minder snel omdat je bang denkt dat het jullie werkrelatie zal beschadigen.
5. Ex op het werk. Als de relatie uitgaat, blijf je je ex tegenkomen op het werk. Dat kan verschrikkelijk zijn, zelfs als julie op een goede manier uit elkaar gaan.

Wel een relatie op het werk
Als je het toch doet, houd je dan aan de volgende regels volgens Rosenberg McKay:
1. Wees discreet. Je hoeft er niet over te liegen. Maar maak er ook geen soap van waarin alle collega’s zien hoe jullie relatie zich ontwikkelt.
2. Spreek regels af en maak een vluchtplan. Hoe gaan jullie er op het werk mee omgaan als de relatie serieus wordt? En als jullie uit elkaar gaan?
3. Wees eerlijk. Elkaar kunnen vertrouwen is misschien nog wel belangrijker bij een relatie met een collega. Je zult elkaar immers nog regelmatig tegenkomen op de werkvloer.
4. Laat je niet afleiden. Laat je werk niet beïnvloeden door je partner. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
5. Overtreed de wet niet. Bepaalde opmerkingen en aanrakingen kunnen vallen onder seksuele intimidatie.

Lees ook '10 redenen waarom een relatie met een verpleegkundige handig is'

Unique, About.com
Beeld: iStockphoto
Door: redactie Nursing


Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do's en don'ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière...

NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Redactie Nursing.nl

4 reacties

 • no-profile-image

  mieke

  Ook hier al 25 gelukkig getrouwd met oud collega!!

 • no-profile-image

  Cindy

  Walgelijk niveau?! Helemaal niet! Zoen in de linnenkast moet kunnen en patienten hebben er zeker wel een boodschap aan ;-). Aantal jaar geleden helemaal verliefd geworden op een zaalarts. Inmiddels zijn we getrouwd en hebben samen een zoontje. We werken inmiddels niet meer in hetzelfde ziekenhuis maar ik ben nog nooit zo graag naar mijn werk gegaan dan in die eerste verliefde jaren!!!

 • no-profile-image

  Corrie Jacobs

  heb mijn man ook op een verpleegafdeling leren kennen.wij konden werk en prive goed gescheiden houden en zijn inmiddels alweer 35 jaar gelukkig getrouwd.

 • no-profile-image

  Ellen

  Van een ander gaan houden kan nooit verkeerd zijn. Maar ik zou ergens anders gaan werken.Tenslotte ben je op je werkplek om je werk 100% goed te doen, een ander doel moet je zelf niet willen. Ik ben eens collega's vrijend in de werkkast tegen gekomen en ook in de linnenkamer en ik vind dat toch echt een onwaardig en walgelijk niveau.Liefde is mooi en kostbaar, maar ga er dan ook integer mee om. Op je afdeling komen de patiënten op de 1e plaats en die hebben er echt geen boodschap aan dat je verliefd bent, die willen gewoon goed verpleegd worden met alle aandacht die er kan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.