Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Tien iPhone-apps voor verpleegkundigen

Als je toch al met een smartphone of tablet rondloopt, dan kun je hem wellicht ook gebruiken voor je werk of opleiding. Hulpjes genoeg in de vorm van apps (applicaties oftewel programma’s). Tien Nederlandstalige apps die ontwikkeld zijn voor onder andere verpleegkundigen.
Tien iPhone-apps voor verpleegkundigen

Nog meer favoriete apps van verpleegkundigen>>>

De apps zijn een greep uit het aanbod van de App Store van Apple. Gebruik je de apps aan het bed bij de patiënt? Let dan op de hygiënevoorschriften.

Coëlho Zakwoordenboek der Geneeskunde
Het ‘rode boekje’ met ruim 40.000 medische termen en afkortingen. Per term vind je uitgebreide uitleg en links naar verwante termen. Internet is niet nodig, je kunt offline zoeken.

Meldcode
Stappenplan voor professionals bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Doorloopt de 5 stappen van de meldcode. Eventueel kun je direct de juiste instanties benaderen. De app is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meetweek
Met deze app kun je de registratieformulieren invullen voor de zorginhoudelijke kwaliteitsgegevens van Zichtbare Zorg (registratieformulier Verpleging en Verzorging en registratieformulier Zorg Thuis). Invullen kan offline.

InfectionGuide
Informatie over ziekteverwekkers en infectieziekten. Zoek bijvoorbeeld een bacterie op en lees over het bijbehorende ziektebeeld, de besmettingsweg, isolatiemaatregelen en behandeling. De informatie is ondermeer gebaseerd op de richtlijnen van de Werkgroep Infectiepreventie en informatie van de RIVM.

Blausen Human Atlas HD Lite
Medische atlas met onder andere 3D-animaties van astma, een bevalling, diabetes, reumatoïde artritis (hand) en beroerte, verklarende woordenlijsten en gedetailleerde foto's. Deze gratis versie toont een deel van de atlas. Vanuit de app kun je de resterende delen in het Nederlands (of een andere taal) kopen.

Glasgow Coma Scale
Hulp bij het berekenen en vastleggen van de EMV-score bij patiënten met verminderd bewustzijn. Geeft aangepaste scores voor patiënten die niet kunnen spreken door dysfasie, intubatie, paralyse, medicatie, of eerdere letsels.

Atlas Immunologie
Database met illustraties op het gebied van immunologie. Deze kun je gebruiken bij het geven van uitleg over een ziekte. Je kunt de afbeeldingen ook e-mailen naar bijvoorbeeld patiënten. De app is gesponsord door GlaxoSmithKline.

Klinische Anesthesiologie – medicatie
Lijst van veelgebruikte anesthesiologische middelen met informatie over doseringen, eigenschappen, werkingsmechanismen, indicaties, waarschuwingen en farmacologie van de verschillende medicamenten. Je kunt berekeningen maken en aantekeningen maken per middel.

Medische zakkaartjes
Zakkaartjes voor elk medisch specialisme om te gebruiken als geheugensteun. Ontwikkeld voor coassistenten en artsen, maar volgens de makers ook handig voor verpleegkundigen.

MediDict - Medisch Consult in 20 talen
Hulp bij het communiceren met anderstalige patiënten. De app bevat zo’n 350 veel voorkomende medische begrippen in het: Nederlands, Albanees, Chinees, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hongaars, Italiaans, Kroatisch, Marokkaans, Papiamento, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Swahili, Tsjechisch en Turks. De fonetische uitspraak staat erbij. Je kunt het woord ook vergroot tonen aan de patiënt.

Liever zelf zoeken? Bekijk alle apps in de Nederlandse App Store op het gebied van:
Geneeskunde
Gezondheid en fitness

Meer lezen
8 favoriete apps van verpleegkundigen zelf>>>
> 10 apps voor verpleegkundigen met een Android toestel>>>


Door: redactie Nursing

Redactie Nursing.nl

18 reacties

 • Loekie 72

  Ik heb Iphone, maar kan de medische zakkaartjes en meetweek niet vinden in de Apstore

 • no-profile-image

  Hennie

  Nu ook het farmacotherpeutisch kompas grats in d appstore!

 • no-profile-image

  Einar

  De app van Coëlho biedt amper meer dan het boek en laat veel app-mogelijkheden ongebruikt. Coëlho bevat veel verouderde termen en taalfouten en vermeldt geen taalkundige informatie, die in Pinkhof volop te vinden is. Daarvan verschijnen in mei twee apps, naast de pc-editie die onlangs is verschenen.

 • no-profile-image

  Marco

  Prognosis is een erg leuk programma cq spel, wel in het engels maar erg realistisch!

 • no-profile-image

  Noortje

  Het Farmacotherapeutisch Kompas heeft ook een app. Altijd handig!

 • no-profile-image

  Vera

  De Glasgow Coma Scale is er ook op Android. Niet zo piepen allemaal, je kunt ook zelf even in je market zoeken naar appjes...

 • no-profile-image

  Rene pluijmakers

  Ps de app van pieter kubben heet neuromind

 • no-profile-image

  Rene pluijmakers

  Radcompanion is handig als egfr calculator bovendien staan hier alle guidelines mbt contrasttoediening op radiologie op en verder natuurlijk de app van pieter kubben.. Ook gratis en als hulp van vele scores te gebruiken in het ziekenhuis

 • no-profile-image

  Jeroen Hensen

  De meldcode is ook op Android te draaien. Prima initiatief dat meer verspreid mag worden als hulpmiddel.

 • no-profile-image

  Marjolijn

  Wie maakt er een overzicht van nuttige/handige apps is Androïd?

 • no-profile-image

  Merel

  Fijn, idd apple allemaal. Kwam erachter toen ik zocht op zakwoordenboek, dat leek me wel wat! Pff...... zonde. Alsof Apple de standaard is, come on.

 • no-profile-image

  Marco

  Apple? Apple? Artsen gebruiken Apple, verpleegkundigen gebruiken Android!
  Geloof me, het is echt zo...

 • no-profile-image

  Christina

  Ik hoop dat er snel een farmacotherapeutisch compas voor android komt

 • no-profile-image

  Fer

  Uitstekend meer compact vol met gebruikelijk tips en handig om overal mee te nemen. goed idee!

 • no-profile-image

  Gijs

  En voor mijn blackberry ? ;-)

 • no-profile-image

  Noeska

  Jammer, ik heb een android............

 • no-profile-image

  Pien

  prettig om een rijtje nuttige apps te lezen.
  een indicatie over de bijkomende kosten zou ook prettig zijn.
  En ik zou graag horen of mensen dit soort apps ook daadwerkelijk gebruikt. En welke gebruiksvriendelijk zijn, vraag de (halve) digibeet......

 • no-profile-image

  MJA Brummelhuis

  Farmacotherapeutisch kompas is ook zeer handig als je snel even een dosering wil nakijken

Of registreer je om te kunnen reageren.