Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Rapporteren: waar erger jij je aan?

Voor een artikel in Nursing zijn we op zoek naar de meest voorkomende ergernissen over verpleegkundige verslaglegging. Waar stoor jij je aan in de rapportage? Het mag over alles gaan: het systeem, het taalgebruik, rapportageregels (of het gebrek daaraan), noem maar op. En o ja: geef vooral voorbeelden!

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

18 reacties

 • Gerard

  Het gebruik van: Dhr. heeft, Dhr. vertoonde, Dhr. deed zus en zo...Als je Dhr. gebruikt, moet de achternaam erbij. Dhr. zonder achternaam is taalkundig fout. Je kunt het goedpraten, door te stellen dat het tot jargon binnen de zorg is geworden en daarom geaccepteerd. Zelf moet ik echter niet aan de volgende situatie denken: twee verpleegkundigen hebben het, aan het bed van meneer Joosten, er serieus over dat 'Dhr.' zojuist heeft aangegeven hulp te willen bij het wassen . Dhr?? Praten we over God? Om het nog maar niet te hebben over de vraag waarom het dan Dhr. en mvr. is (waarom meneer met hoofdletter?)....En het ook maar niet te hebben over waarom het dan niet Dhr. en Dame is...Kortom, gebruik bij voorkeur 'meneer' (dit mag zonder achternaam) en als je dan toch zo gehecht bent aan 'Dhr.' , doe het dan zonder hoofdletter (tenzij aan het begin van een zin) en mét de achternaam erbij. En als je dan toch iets als 'Dhr. gaf aan' wil blijven gebruiken, dan alsjeblieft niet ten overstaan van de patiënt zelf. Zo draagt alles (ook deze muggenzifterij) bij aan een professionele uitstraling. Succes, kanjers!

 • suzanne van vugt

  ik ben opzoek naar het uiteindelijke artikel. kan ik die nog ergens vinden?

 • KC Dickhout-Buijs

  Is het betreffende artikel waarvoor deze vraag gesteld werd nog geschreven???
  Daar ben ik dan erg benieuwd naar!!!

 • no-profile-image

  A7lem

  Ik kan me ook mateloos ergeren aan het woordgebruik die sommigen gebruiken. Bijv: "De 'kont' van mw. ziet rood''
  Erg ongepast!

 • no-profile-image

  Robert Pick

  Op een afdeling in een Revalidatie Centrum te A'dam, wordt in alle diensten volgens het SAMPC model gerapporteerd door alle medewerkers.
  S = Sociaal functioneren;
  A = ADL/ Acties, Afspraken etc;
  M = Maatschappelijk functioneren;
  P = Pschychisch functioneren en
  C = Communicatief functioneren.

  Met dit systeem wordt niet dubbel gerapporteerd, wat ik veel zie, op mijn werk.
  Jammer genoeg, is het een heel harde noot, om alle neuzen in 1 richting te krijgen daar.
  Zonde.

 • no-profile-image

  Nurse

  Ik erger me aan de niet bestaande afkortingen bij medicatie. Bijvoorbeeld: "Mw. krijgt een nitro kuurtje" Nog erger: het nutteloos reapporteren van "mw. werd gedouched, wond is verzorgd volgens plan", "dhr. sliep lekker". Het niet rapporteren naar de verpleegdoelen. Hoe wil je dan ooit een doel evalueren als je niet eens weet of het behaald is? Een erg grote bron van ergernis: alles in hoofdletters tikken in het electronische dossier of minstens 10 uitroeptekens achter een zin plaatsen. Komt zo dwingend en schreeuwerig over.

 • no-profile-image

  bep

  niet toe de point komen, te lange rapportages

 • no-profile-image

  corrie

  Ik erger mij het meest aan al die afkortingen die we gebruiken: op een chirurgische afdeling is een AP iets totaal anders dan op een cardiologische afdeling

 • no-profile-image

  Dario

  Het is wel grappig om te zien dat de meeste commentaren over grammatica/spelling fouten bevatten...

 • no-profile-image

  Jolanda

  Grammatica fouten vind ik niet zo erg. Als iedereen maar begrijpt wat je bedoelt. Natuurlijk staat het niet echt netjes maar belangrijker is, het niet volledig weergeven van bijvoorbeeld een wondverzorging of gesprek of gebeurtenis,. Dit is zelfs zorgelijk en ook zeker niet professioneel handelen. Persoonlijk vind ik dat iedere dienst bij iedere client/patient (sorry, kan even geen trema plaatsen) 'iets' moet rapporteren! Zo word je 'gedwongen' om na te denken over hetgeen is voorgevallen. Dit hoeft niet altijd op lichamelijk gebied te zijn, maar kan ook op sociaal gebied zijn!

 • no-profile-image

  melanie

  Waar ik me vooral aan erger is een onvolledige rapportage. Hierbij als voorbeeld genomen de wondzorg van een patient waarbij alleen wordt opgeschreven: wondzorg volgens plan. Hierbij wordt dan niet vermeld hoe de wond eruit ziet, het wondbed/wondranden enz.
  Hierdoor kan je als gevolg niet goed observeren of de wond verbeterd of verslechterd!

 • no-profile-image

  jos

  taalfouten bijvoorbeeld d en t, en me hoed ipv mijn hoed en nog veel meer

 • no-profile-image

  Anouk

  Misschien een hele simpele, maar het feit dat een er niet alvast een nieuwe actieplanning/voortgangsrapportage/medische opdrachten formulieren worden toegevoegd als deze vol zijn. Zit je net met al je mappen, is bij drie van de zes de formulieren vol waardoor je drie keer op moet staan om nieuwe formulieren te pakken. Is toch een kleine moeite voor je volgende collega zou je denken. En inderdaad grammatica, maar ook zaken als bij de opdracht van de arts 'wond verzorgen', in de rapportage 'wond werd verzorgd', maar dan vooral niet melden met welk materiaal, moet er gespoeld worden e.d.

 • no-profile-image

  Pien

  Grammatica met stip op nr 1. OOk woorden gebruiken die je eigenlijk niet goed kent zodat het iets wordt als:
  Afspraak moet "ten zijne tijd" nog gemaakt. Gebruik zo'n uitdrukking dan niet!

 • no-profile-image

  Hanneke

  Het taalgebruik is ontzettend slecht. Ik stoor me vooral aan de grammatica (d / t, zij/hun).
  Echt schandalig hoeveel spelfouten er gemaakt worden in rapportages!

 • no-profile-image

  mieke

  aan het rapporteren van non- informatie zoals, de wond werd verzorgd ( mag ik hopen ja) in plaats van te rapporteren wat de observaties waren bij de wondzorg.
  En inderdaad spelling wat een drama..

 • no-profile-image

  Lisanne

  Bij ons valt het gelukkig met de spelling nog wel mee.
  Sommige collega's willen nog wel eens rapporteren: 'Mw. heeft een grote plas gedaan.'
  Inderdaad schaam ik me dan ook voor de manier van rapporteren van collega's.

 • no-profile-image

  nickie

  Ik erger me aan het feit dat bijna iedere verpleegkundige dyslexie lijkt te hebben.
  Contactpersonen kunnen de verpleegkundige status lezen. Om maar een voorbeeld te noemen: Vijfer ipv Pfeiffer... Om over de grammatica nog maar niet te spreken. Soms schaam ik me over de rapportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.