Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

5 waarschuwingen van Lucia de Berk

Oud-verpleegkundige Lucia de Berk waarschuwde tijdens de Nursing Experience ruim 1000 aanwezige verpleegkundigen: ‘Dat wat mij is overkomen kan iedere verpleegkundige gebeuren. Ik wil dat verpleegkundigen zich dat goed realiseren.’ Nursing noteert de vijf belangrijkste lessen van Lucia de Berk.
5 waarschuwingen van Lucia de Berk

1. Schrijf altijd je eigen rapportage en onderteken hem met een handtekening. Bijvoorbeeld het bijhouden van de vochtbalans: gebruik een duidelijk herkenbare paraaf zodat iedereen weet dat jij de vochtbalans zelf hebt afgetekend. En laat het nooit door een ander doen. Ook niet als een dienst overlapt en een collega zegt: 'Ga maar naar huis, ik schrijf het wel op.' Let er op dat je zelf je gegevens netjes opschrijft.

2. Pas op met mondelinge overdrachten, want die worden niet vastgelegd. Wanneer een arts telefonisch wil overleggen, vraag dan of een collega wil meeluisteren. Zorg dat je altijd een getuige hebt, want je kunt opdrachten van de arts anders nooit bewijzen. Zorg ervoor dat je altijd een getuige hebt. Je kunt opdrachten van de arts anders nooit bewijzen. Je kunt wel zeggen: 'de arts heeft het zo gezegd,' maar als je het nergens op papier hebt, kun je het wel vergeten

3. Controleer altijd of de arts in het medisch dossier daadwerkelijk opschrijft wat hij zegt. Stel dat hij tegen jou zegt 'ieder uur tensie meten', terwijl hij (misschien per vergissing) in het dossier schrijft vier maal per uur tensie meten. Dan overlapt het medisch dossier niet met het verpleegkundig dossier. En stel het komt tot een rechtszaak, dan zegt de rechter: 'In het medisch dossier staat vier keer tensie meten, maar  jij deed het één keer.'

Staande ovatie voor Lucia de Berk
De Haagse oud-verpleegkundige Lucia de Berk ontving na haar verhaal op de Nursing Experience een staande ovatie van bijna 1200 verpleegkundigen. Lees meer

4. Ga niet alleen de medicijnkamer in. Wat doe je als er medicatie mist? Op de meeste verpleegafdelingen staat de medicijnkamer open, iedereen kan in- en uitlopen en dingen meenemen. Weet je daarvan bewust dus ga altijd samen met iemand de medicijnkamer in.

5. Probeer jezelf in te dekken. Zorg dat je altijd een back up hebt, in de vorm van goede verslaglegging bijvoorbeeld. Gebruik daarin geen afkortingen, maar schrijf alles voluit. Schrijf nooit gb in plaats van geen bijzonderheden. Stel dat je ooit in een rechtszaak beland en de rechter bekijkt jouw dossier en ziet 'gb'. Hij weet niet dat het 'geen bijzonderheden' betekent en kan het anders interpreteren.

Marloes Oelen

Eén reactie

  • pj mourik

    Ik ben zo blij voor onze collega Lucia de Berk dat ze kan herstellen van zo een vreselijke geschiedenis in de zorg.
    Dankje wel Nursing dat jullie haar de gelegenheid geven om zich weer te laten zien en ons helpt met haar bruikbare tips!

Of registreer je om te kunnen reageren.