Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Alle ‘verkeerde’ insulinepennen Novo Nordisk teruggehaald

Fabrikant Novo Nordisk heeft samen met de apothekers alle charges van de mogelijk verkeerde insulinepennen Novomix® 30 Flexpen uit de markt gehaald. De kans dat patiënten nog verkeerde insulinepennen in huis hebben, is heel erg klein.
Alle ‘verkeerde’ insulinepennen Novo Nordisk teruggehaald

Dat zegt Sanne Groenemeijer, directeur van Novo Nordisk.
Eind oktober maakte de fabrikant bekend dat 0,14% van de insulinepennen niet voldoen aan de vereiste specificaties voor de concentratie insuline, waardoor er een verhoogde kans was op een hypo- of een hyperglykemie. Die mogelijk verkeerde insulinepennen zijn nu allemaal uit de Nederlandse markt gehaald. Groenemeijer: 'Voor zover wij kunnen uitrekenen zijn alle teruggeroepen charges op de Nederlandse markt binnen drie weken teruggehaald, onder andere door de apothekers.'

Verkeerde insulinepennen

Hoeveel verkeerde insulinepennen er precies in Nederland waren, is volgens Groenemeijer niet bekend. 'De Novomix® 30 Flexpen wordt verspreid in heel Europa, dus het is onduidelijk hoeveel verkeerde pennen er in Nederland in omloop waren. Wij hebben ongeveer 30 insulinepennen ontvangen van patiënten die last hadden van bijwerkingen. Uit labonderzoek blijkt dat tot nu toe één pen daadwerkelijk een verkeerde concentratie insuline bevat', aldus Groenemeijer.

Novo Nordisk roept insulinepennen terug
Eind oktober roept fabrikant Novo Nordisk met onmiddellijke ingang vijf charges van de insulinepen Novomix® 30 Flexpen terug. Lees meer >>>

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.