Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gezocht: praktijkvragen over medicatie

Worstel je al tijden met een vraag over een bepaald medicijn? Laat het ons weten, dan leggen wij ze voor aan de deskundigen!
Gezocht: praktijkvragen over medicatie

De medicijnquiz is een geliefd item op Nursing.nl én in ons blad. Door de vragen over medicatie te beantwoorden, verdien je bovendien een accreditatiepunt voor het kwaliteitsregister V&VN. (De quizzen blijven een jaar beschikbaar.) Worstel je al tijden met een vraag over een bepaald medicijn? Laat het ons weten, dan leggen wij ze voor aan de deskundigen!
Je mag hieronder reageren, maar ook een mailtje sturen naar de Nursing redactie: nursing@reedbusiness.nl o.v.v. medicijnquiz

Nienke Berends

6 reacties

 • Niels van Dijk

  Bij ons op de werkvloer (pg-afdeling) is men van plan om de kast met de werk/nood/buffer-voorraad van de medicijnen te verplaatsen. Deze kast is afsluitbaar met daarin een extra afsluitbaar opiatenkastje. Mag deze afsluitbare kast in een ruimte geplaatst worden die niet standaard op slot zit? Waar kan ik hier informatie over vinden?

 • J. Fame

  Blij dat ik eindelijk op internet een plek gevonden heb waar ik mijn vraag kan stellen.
  Een cliënt van mij krijgt anti-psychotica voor een psychotische stoornis NAO, Ritalin voor ADHD en benzo's. Anti-psychotica en Ritalin lijken mij zo tegenstrijdig aan elkaar dat ik bij het verstrekken van medicatie toch een naar gevoel heb. Kan iemand mij hier wat uitleg over geven?

 • A H

  In het Farmacotherapeutisch Kompas vond ik het volgende:
  'De tabletten innemen met een ruime hoeveelheid water. De maagsapresistente tablet geheel doorslikken, niet kauwen. De dispertablet eerst uiteen laten vallen in een ruime hoeveelheid water. Voor een snel effect toedienen op een nuchtere maag of ten minste een half uur vóór de maaltijd. Bij chronisch gebruik van hoge doseringen of bij maagklachten kan de inname tijdens of vlak na de maaltijd geschieden.' (http://fk.cvz.nl/preparaatteksten/a/acetylsalicylzuur%20als%20trombocytenaggregatieremmer.asp)

 • M.A. Van der Woerd

  Het kan inderdaad de slokdarm aantasten, volgens apotheek.nl mag je ook fijnkauwen en daarna water drinken als het een kauwtablet is.

  Ik kan niks vinden over innemen met appelmoes, wel dat het liefst op een nuchtere maag gebruikt moet worden.


 • DV Verhulst

  @TB Bruins Is dat serieus de reden van het oplossen in water (of mogelijk in appelmoes ;-))? Heeft nog nooit iemand mij kunnen vertellen! Dank! :-)

 • TB bruins

  Aceltylzuur moet je oplossen ivm mogelijk gevaar van aantasting slokdarm. Ik heb een bewoner die verslikt zich hier erg in, mag je de aceltylzuur ook malen en dan door bv de appelmoes roeren?

Of registreer je om te kunnen reageren.