Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Werken in Australië: wat heb je nodig?

In Nursing juni vertellen verpleegkundigen Matthias en Dieter vanuit Australië over hun ervaringen met het werken aldaar. Wil jij in hun avontuurlijke voetsporen treden? Dit moet je regelen!
australie

Welke opleiding moet je hebben?

Voor Nederlandse en Vlaamse verpleegkundigen geldt als minimale eis een bachelordiploma verpleegkunde en werkervaring van twee jaar. Daarnaast moet je ook een skills assessment doen bij de Australian Nursing en Midwife Accreditation Council (ANMAC) en een IELTS talentest op academisch niveau. De leeftijdgrens is 45 jaar.

Ook al heb je een visum, zonder verpleegkundige registratie kun je nog steeds niet aan de slag.

Hiervoor moet je bij de Australian Health Practitioner Regulation Agency (AHPRA) zijn. Het registratieproces vertoont veel overlap met het skills assessment. Behalve je diploma's moet je verschillende documenten en bewijsstukken kunnen overleggen, zoals kopieën van vier verschillende identiteitsbewijzen, een bewijs van goed gedrag en een kopie van je BIG-registratie of van je verpleegkundig registratienummer. In Vlaanderen kun je deze aanvragen bij de Federale Overheid. In Nederland kun je een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen via de gemeente waar je staat ingeschreven. Voor vragen over je BIG-registratie kun je terecht op www.big-register.nl, bij de BIG-informatielijn: 0900 – 89 98 225 of op Twitter: @BIGregister.

Voldoe je volgens de AHPRA niet aan de gestelde eisen, dan kun je in Australië een bridgingcourse doen (een bijscholingscursus voor buitenlandse verpleegkundigen die in Australië aan de slag willen). Deze cursus duurt drie maanden en kost 10.000 AUD (6.700 Euro). Eenmaal geslaagd, dan kun je in Australië gelijk je verpleegkundige registratie aanvragen.

Welk visum heb je nodig voor werken in Australië?

Een sponsorschap aangaan met een ziekenhuis of zorginstelling geldt als de meest eenvoudige manier om een visum te krijgen. Met gesponsord visum (visa 457) ben je gebonden aan het werkcontract dat je voor je vertrek naar Australië hebt ondertekend. Ziekenhuizen delen niet vaak sponsorships uit. Met een onafhankelijk werkvisum ofwel Skilled Migration Visa (visum 189) maak je waarschijnlijk meer kans op het vinden van een baan. Dit visum geeft bepaalde beroepsgroepen, waaronder verpleegkundigen, het recht om vijf jaar in Australië te werken. De meeste kans op een vaste baan maak je echter als je beschikt over een permanente verblijfsvergunning (Permanent Residency). Na een verblijf van twee jaar in Australië kun je deze aanvragen.

Waar regel je alles?

Bij het Department of Immigration and Border Protection kun je formulieren online downloaden, invullen en terugsturen. Officiële documenten zoals diploma's moeten allemaal in het Engels worden vertaald door een beëdigd vertaler. Bewijsstukken als een verklaring van onbesproken gedrag (VOG) moeten voorzien zijn van een handtekening van een ambtenaar. Alle bewijsstukken kun je inscannen en mailen.

Informatie

www.immi.gov.au/Pages/Welcome.aspx (Department of Immigration and Border Protection: aanvraag visum)
www.ahpra.gov.au
www.anmac.org.au
www.nursingmidwiferyboard.gov.au
www.nursing.health.wa.gov.au/moving/work.cfm

Nienke Berends

Gerelateerde tags

4 reacties

  • D Van Velthoven

    Sinds een half jaar werk ik in Belgie maar daarvoor moet je meer doen voor je registratie

  • Jolanda van Tunen

    Hallo

    Ik ben als vrijwilligster afgelopen februari en maart in Australié geweest en `werkte`, daar bij Dutch Care.
    Fantastische tijd gehad om te luisteren naar de prachtige emigratie verhalen.De dementerende vonden het heerlijk om in het Nederlands te praten en van alles te horen over hun vroegere vaderland.
    Als backpacker was het niet zo moeilijk om daar te werken, als proffesional is het inderdaad een hele weg te gaan en je moet nogal wat geld hebben. Al met al een heel gedoe zoals hierboven beschreven. Succes allemaal !

  • kari van der zee

    Hi!
    Worden stages e.d. meegeteld als werkervaring? Ik wilde eigenlijk dzo snel mogelijk na afstuderen naar Australië? Ia dit door gebrek aan twee jaar ervaring nu niet mogelijk?
    Ik hoor graag wat van iemand.
    Groetjes kari

  • Jmm van Veen

    In tegen stelling tot de VS en Canada doet Australië niet erg moeilijk.
    Je moet inderdaad de kwalificatie van comprehensive nurse hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.

Nursing is een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media B.V.
Voorwaarden