Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Download: standaardbrief terugvordering gemiste ORT

Draai je onregelmatige diensten en vermoed je dat je recht hebt op terugvordering van gemiste ORT? Stel dan je werkgever alvast op de hoogte. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor terugvordering van de gemiste ORT tijdens verlof, van maximaal 5 jaar terug.
Download: standaardbrief terugvordering gemiste ORT
Foto: RGBstock

Twee weken geleden bleek dat zekenhuis verpleegkundigen minstens tientallen miljoenen euro's aan niet-betaalde onregelmatigheidstoeslag (ORT) schuldig zijn. NU'91 vindt dat iederéén die ORT ontvangt, dus niet alleen verpleegkundigen in de ziekenhuizen, maar ook in de VVT, de GGZ en de gehandicaptenzorg, ORT zou moeten terugeisen. 'We roepen in principe iedereen op die onder de oudere cao's heeft gewerkt.' De vakbonden kregen tientallen aanvragen van verpleegkundigen die met behulp van de ORT terug proberen te krijgen.

Brief

Draai jij ook onregelmatige diensten en vermoed je dat je recht hebt op terugvordering van gemiste ORT? Stel dan je werkgever alvast op de hoogte. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor terugvordering van de gemiste ORT tijdens verlof, van maximaal 5 jaar terug. Deze melding moet je doen door middel van een zogenaamde stuiting- en loonvorderingsbrief. De vakbonden hebben deze alvast voor jou opgesteld. Je vindt hem onderaan dit artikel. Kopieer de tekst en stuur deze aan jouw werkgever. Bewaar correspondentie over dit onderwerp goed. Let op: de standaardbrief is gericht op de ziekenhuizen. Je kunt 'm aanpassen naar eigen wens. Kom je er niet uit, dan kunnen vakbonden je verder helpen.

Bron: FNV

'Verpleegkundigen claimen massaal ORT'
Vakbond NU'91 heeft al tientallen aanvragen gehad van verpleegkundigen die met behulp van de vakbond onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug proberen te krijgen. 'De telefoon bij de NU'91-juristen staat roodgloeiend.' Lees meer>>>

Nienke Berends

Gerelateerde tags

13 reacties

 • Lianne Tap

  Ik heb vernomen dat er ook een andere voorbeeldbrief in omloop is, die van Nu 91 voor de VVT. Want als je deze brief (cao ziekenhuizen) wil gebruiken, moet je ook alle artikelen aanpassen, wat best ingewikkeld is. Ik was het net even aan het uitpluizen, maar kom er niet helemaal uit. (geen lid van NU91, maar denk wel handig om te doen). Jammer dat er geen voorbeeldbrief voor VVT is.

 • Wim van Eck

  In mijn ogen geldt het ook voor alle andere medewerkenden in de zorg die onregelmatige diensten doen ( lab, rontgen, ok, portier, beveilging etc)

 • Beste allemaal, het is inderdaad wat verwarrend. De brief is een voorbeeld die je kunt gebruiken bij het opstellen van een eigen brief. Je kunt de tekst aanpassen naar eigen wens. Kom je daar niet uit, dan kunnen vakbonden je verder helpen. 

 • P S

  U zegt dat we deze brief kunnen gebruiken. Maar dat kan toch helemaal niet er wordt een bapaalde bepaling genoemd van de cao ziekenhuizen. Ik weet niet of ik erg serieus overkom als ik met bepalingen ga smijten die niet blijken te kloppen in de cao gehandicaptenzorg ?

 • wegman wegman

  Kan er ook een standaard brief op de site gezet worden voor de collega's die niet in het ziekenhuis werken. En dus onder een andere cao vallen?

 • Sylvie van van Beerendonk

  Deze brief kan dus ook voor de sector VVT gebruikt worden? Moet het dan wel aangepast worden naar CAO VVT of is dat dan niet nodig? Naar wie stuur ik deze brief? Leidinggevende? Salarisadministratie? Directie? En wat als zij niet akkoord gaan? 

 • F van der Vaart

  Ik heb het nog niet precies helemaal uitgezocht maar geldt dit ook bij  0 Uren contracten van het verleden? Dan heb je toch ook iets opgebouwd alleen werd dit direct uitbetaald bij mij, kan je dat dan wel terugvorderen?

 • leonie berends

  geld het niet voor werkenemers niveau 2?

 • leonie berends

  ik ga hem downloaden bedankt!

 • Excuses, het staat inderdaad verkeerd in het bericht hierboven (ga het zo aanpassen): de uitspraak geldt voor de meeste verpleegkundigen en verzorgden, die onregelmatige diensten werken en daarvoor op regelmatige basis ORT ontvangen. Dus in de ziekenhuizen, maar ook in de VVT, gehandicaptenzorg, ggz etc. 

 • E.H.A. Tibbe

  Ook verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de zorg in de volgende branches: Cao VVT, Cao GHZ, Cao GGZ kunnen deze stuitingsbrief naar hun werkgever sturen om misgelopen ORT te claimen.

 • Jellien Houwer

  Ik sluit mij aan bij bovenstaande schrijfster, zou ook graag een standaard brief willen van de CAO VVT. Ook voor ons als werknemers in die sector is dit geldig.
  bvd.

 • Janneke de Graaf

  Mooi, dat werknemers met een cao ziekenhuizen de standaardbrief kunnen downloaden, maar hoe zit dat dan met werknemers, die onder een andere cao vallen? In mijn geval onder de cao vvt?

Of registreer je om te kunnen reageren.