Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

9 tips om verspilling in de zorg tegen te gaan

Verspilling in de zorg is een van de grootste ergernissen van verpleegkundigen en verzorgenden. Veel dingen zijn van bovenaf geregeld, maar er zijn wel degelijk dingen die je zélf kunt doen om verspilling in de zorg tegen te gaan. Deze tips helpen je op weg.
9 tips om verspilling in de zorg tegen te gaan

1. Neem ongeopend inco- en wondzorgmateriaal mee naar kantoor voor een volgende cliënt.

2. Neem contact op met een zorgopleiding zodat het ongeopende materiaal gebruikt kan worden als oefenmateriaal.

3. Ziekenhuizen in het buitenland staan te springen om wondzorg- en incomateriaal. Zoals Stichting Baby Hope, die verloskundige voorzieningen in het buitenland wil verbeteren.

Weet jij andere buitenlandse ziekenhuizen die staan te springen om dit materiaal? Reageer hier >>

4. Maak geen overmatig gebruik van poeders en zinkzalf ter voorkoming van smetten. Om smetten te voorkomen gebruiken zorgverleners nog vaak poeders en zinkzalf op niet-smettende huidplooien. Dit wordt in de richtlijnen echter afgeraden. Het gebruik van poeders, pasta's en zinkzalf vergroot de risico's op huidletsel. Daarom is het beter om de huid dagelijks te verzorgen, overmatig transpireren en huid-op-huidcontact te voorkomen en de huidplooien droog te houden.

5. Gaat een cliënt verhuizen? Bel dan met een wmo-ambtenaar van de nieuwe gemeente of de rolstoel mee mag. Op deze manier wordt er niet opnieuw een op maat gemaakte rolstoel verstrekt.

6. Verwissel niet standaard de verblijfskatheter na 6 weken. Veel cliënten vinden het inbrengen van een katheter vervelend. Bovendien geeft het een verhoogd risico op infecties. In de praktijk wordt de katheter vaak standaard om de 6 weken verwisseld. De richtlijnen schrijven wisseling na 6 tot 12 weken voor, afhankelijk van de soort katheter/materiaal. Daarom is het beter om per cliënt het gemiddelde 'katheterleven' te bepalen: bereken voor elke cliënt na 3 tot 5 wisselingen welke periode voor hem of haar ideaal is. Dan vinden wisselingen niet plaats op basis van een protocol, maar naar behoefte van de cliënt. Meer info >>

Weet jij nog een tip om verspilling in de zorg tegen te gaan? Reageer hier >>

7. Wrijf en masseer niet om decubitus te voorkomen. Om decubitus te voorkomen wrijven en masseren verzorgenden en verpleegkundigen regelmatig de gevoelige huid. Terwijl uit onderzoek blijkt dat deze handeling juist het risico op het ontstaan van decubitus vergroot. Daarom is het beter om zalf of vette crème te gebruiken en deze met een glijdende streek aan te brengen. Check hier de richtlijn >>

8. Gebruik geen extra inlegger incomateriaal. Het is een fabel dat extra inleggers lekken voorkomen. Integendeel: het leidt tot lekkage en huidirritatie. Bovendien is het oncomfortabel voor de cliënt. Wel doen: kies in zo'n geval voor een zwaarder verband, met een grotere absorptiecapaciteit en een goede pasvorm. Klik hier voor twee andere fabels over incontinentiemateriaal >>

9. Medicatieverpilling vormt de grootste ergernis bij de melders van het meldpunt verspilling dat onlangs weer werd geopend. Verpleegkundige Lieke van Puienbroek –leidinggevende op de afdeling chirurgie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis- tegen Nursing: 'Medicijnen worden aangeleverd op basis van verwachting, maar op onze afdeling is daar geen peil op te trekken, en er werd veel weggegooid.' De verpleegkundige regelde toen met de ziekenhuisapotheker dat er dagelijks contact is over de medicatie van patiënten. Zo wordt onnodige uitgifte tot een minimum beperkt.

Klik hier voor meer tips van Vilans

 

Bronnen: Nursing, Vilans, boek: Toiletgang bij dementie (Aliëtte Jonkers)

Rhijja Jansen

3 reacties

 • Jinke Perquin

  In het hospice waar ik in dienst ben,zie aan de lopende band verspilling zowel met medicatie als andere materialen,zonde,ik bewaar wel de medicijnen voor een organisatie de erg in poelen en andere landen goed mee doen,

 • Nelleke - Wigboldus

  Het academisch Ziekenhuis in Paramaribo staat echt te springen om materialen... de chirurg vroeg met name stoma materialen voor kinderen en baby' s.

 • K. Versluis

  Roemenie: werkgroep 'Stichting Bergambacht helpt' verzendt 2x per jaar hulpgoederen, waaronder medicatie over datum, naar Roemenie.

  Link naar de website van SBH:
  http://www.bergambachthelpt.nl/

Of registreer je om te kunnen reageren.