Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Download: poster verschillende vormen dementie

Nu te downloaden op Nursing.nl: een poster met de vier meest voorkomende vormen van dementie en hun belangrijkste overeenkomsten & verschillen.
posterdementie.jpg
Foto: ANP

De poster (zie onderaan dit artikel) sluit aan bij het artikel over dementie in Nursing juni, waarin leden van een geriatrisch consultatieteam tips geven. Want of ze nu in de wijk of in het ziekenhuis werken; verpleegkundigen signaleren, informeren, begeleiden en hebben steeds vaker een rol in de coördinatie van zorg voor patiënten met dementie. En het verplegen van een patiënt met dementie kan best pittig zijn. Zeker als je niet dagelijks met deze patiëntengroep te maken hebt, zoals in het ziekenhuis. 

Observeren en de tijd nemen

Dewi Vestjens en Esther Feskens van het geriatrisch consultatieteam (GIDZ, Geriatrie In De Ziekenhuizen) in het Radboudumc in Nijmegen. ‘Om een patiënt met dementie echt te geven wat hij nodig heeft, moet je kunnen observeren, de tijd nemen en beschikken over een flinke portie geduld. Daar is niet iedere verpleegkundige voor in de wieg gelegd.’ Ook het feit dat je als algemeen verpleegkundige op - bijvoorbeeld - een afdeling neurologie of cardiologie niet dagelijks met dementerende patiënten werkt, kan het lastiger maken, aldus Esther Feskens. ‘Patiënten met beginnende dementie zijn vaak een ster in het verbergen ervan. Ze houden een façade op, maken grapjes om hun onvermogen te verbergen, ontkennen dat ze vergeetachtig zijn of worden boos als je ze met geheugenproblemen confronteert (‘Waar bemoeit u zich mee?’). Als je weinig ervaring hebt met dementerenden, kan het moeilijk zijn om daar doorheen te prikken. Sommige verpleegkundigen overschatten deze patiënten dan ook wel. Ze zeggen bijvoorbeeld: “Die man praat nog een aardig woordje mee, volgens mij functioneert hij nog prima,” maar ondertussen vergeet hij wel steeds de klaargezette medicatie in te nemen.’

Lees meer in Nursing juni. Meer informatie over abonneren>>>

Download de poster 

Nienke Berends

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.